Potpisan Plan upisa učenika u srednje škole

VIDEO K9: Kako bi obrazovni profili koje školujemo zadovoljili potrebe tržišta, danas je u Novom Sadu potpisan Plan upisa učenika u srednje škole za narednu godinu. Kako je rečeno, na kreiranju dokumenta radili su predstavnici škola, Privedne komore, Službe za zapošljavanje i Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj, a uvaženi su i predlozi privrednika, kako bi mladi ljudi po završetku škole imali zanimanje koje je potrebno na tržištu i kako bi po završetku školovanja lako mogli naći posao.

0
464

Plan su potpisali gradonačelnik grada Novog Sada Miloš Vučević i direktori 16 novosadskih srednjih škola, a reč je o dokumentu koji je zasnovan na realnim potrebama privrednog razvoja lokalne zajednice.

“Razlog zato što je grad prepoznao i podržao ovaj akt jeste činjenica da mi želimo da stvorimo što optimalnije uslove da profilišemo one kadrove, odnosno, da školujemo decu za one smerove koji su u korespodenciji sa stanjem u privredi, koji su u korespodenciji sa stvarnim životom. Želimo da naši sugrađani, naši đaci budu i budući studenti, da najbrže i najlakše dolaze do posla”, rekao je Vučević.

Kako gradonačelnik navodi, potrebno je pratiti šta su potrebe privrede, da obrazovni sistem bude u partnerskom odnosu prema privredi koja puni budžete iz čega se isplaćuju zarade za zaposlene. Takođe je važno da grad Novi Sad ide ka tome da se stvore đacima što bolji uslovi.

“Znamo da i škole idu u reforme kada je u pitanju ruralno obrazovanje, pre svega mislim na srednje stručne škole. I grad Novi Sad sa srednje stručnim školama je prvi i jedan od prvih koji je prepoznao to i ide ka tom sistemu obrazovanja, koje je sigurno budućnost”, naveo je Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora.

Oko dvadeset kompanija iz raznih sektora potpisalo je ugovore sa novosadskim srednjim stručnim školama o organizovanju prakse učenicima i mogućnost zapošljavanja nakon završenog školovanja.

Svi učenici koji budu želeli da nastave studiranje, imaće mogućnost da se upišu na bilo koji fakultet koji im je ponuđen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.