Potpis kao formalnost

VIDEO K9: Položaj novinara u Srbiji neće se promeniti dok zemljom umesto zakona vladaju političari, ocenio je osnivač lista Kurir Radosav Rodić.

74

Zemlje učesnice Globalne konferencije za medijske slobode , koja je nedavno održana u Londonu, usvojile su zajedničku izjavu u kojoj se obavezuju da će zajedno raditi na zaštiti medijskih sloboda i podržati razvoj raznovrsnih i nezavisnih medija koji rade u javnom interesu.

Izjavu je potpisao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je učestvovao na konferenciji. U tekstu zajedničke izjave je upozoreno da se novinari i medijske organizacije sve više suočavaju sa restriktivnim zakonima, kažnjivim pravnim merama i fizičkim nasiljem i da suviše često plaćaju svoju posvećenost slobodom ili životima.

Da li će ovaj potpis Ivice Dačića s obzirom na trenutnu situaciju oko medija i medijskih sloboda, promeniti nešto u Srbiji, glasilo je pitanje koje smo uputili osnivaču lista Kurir Radosavu Rodiću.

Ocenjujući stanje u medijima u Srbiji, međunarodna udruženja su istakla da ljudi iz vlasti vrše pritisak na medije da izveštavaju u korist Vlade, ali postoje i oni koji se bave biznisom i koji vrše pritisak da se izveštava protiv vlasti.

I jedne i druge međunarodna udruženja podsećaju da moraju da postoje nezavisni mediji koji će moći da govore istinu o onima na položajima, bez obzira da li se radi o vlasti, biznismenima ili političkim interesnim grupama. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.