Pošumljavanje Vojvodine

VIDEO K9: Javno preduzeće Vojvodinašume započelo je u novembru novu sezonu pošumljavanja. Do kraja sezone, koja će trajati do proleća 2017. godine, planirano je da se izvrši obnova šuma na površini od 1.500 hektara.

1754

S obzirom na to da Vojvodina predstavlja najobešumljeniju regiju u Evropi sa manje od 7% površine pod šumom, JP Vojvodinašume svake godine ulaže velike napore da uz redovnu obnovu, podiže i nove šume na površinama koje su dodeljene na upravljanje i gazdovanje.

“Za ovu godinu planiramo ukupne radove na površini od 1.600 hektara, od čega je 1.500 hektara obnova šuma, 30 hektara su melioracije, 70 konverzije, ukupno 1.600 hektara”, precizirala je Slađana Dabić iz ovog preduzeća.

Obim radova bi bio veći za još 250 hektara, koliko je pripremljeno za pošumljavanje setvom semena hrasta lužnjaka, ali zbog izostanka uroda semena već dve godine za redom, ove površine biće održavane do nove sezone pošumljavanja.

“Najveći obim radova ćemo, kao i svake godine, imati sadnjom sadnica topole. Od drugih vrsta drveća tu je vrba, crni bor, bela topola i druge vrste”, navela je Dabić.

Dugoročno opredeljenje JP „Vojvodinašume“ je, kako je istakla, povećanje površina pod šumom, kako bi se promenila slika šumovitosti AP Vojvodine i ostvarile brojne korisne funkcije šume.

“Ulažemo velike napore i očekujemo podršku i lokalne samouprave, fizičkih lica koji takođe mogu naći svoj interes u ovim akcijama, odnosno u svakogodišnjem izdvajanju sredstava iz budžeta za šume AP Vojvodine. Fizička lica mogu da nađu svoj interes i da se jave na konkurs, da izvrše pošumljavanje na svojim površinama koje nisu za poljoprivrednu proizvodnju i na taj način direktno utiču na poboljšanje ove situacije u Vojvodini”, rekla je Dabić.

Prema njenim rečima, konkurs za prijavljivanje fizičkih lica koji se odnosi na gajenje i zaštitu šuma, u okviru kojeg se izdvajaju sredstva za pošumljavanje, otvoren je do 14. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.