Postpraznična dijeta

VIDEO K9: Kako pomoći organizmu nakon obilnih prazničnih i slavskih trpeza? Savet smo potražili od prof. dr Dargomira Damjanova, upravnika Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Vojvodine.

260

Ukoliko ste tokom proteklih slavskih i prazničnih dana bili neumereni za trpezom, najvažnije je sada se vratiti normalnom načinu ishrane, rekao je prof. dr Dragomir Damjanov.

“Sve ono što se dešavalo, dešavaće se i dešavalo se i pre, a ono što je sada bitno je vratiti se normalnom načinu ishrane, imati uravnotežene obroke, da to bude 4 do 5 obroka dnevno i da se, ako neko ima kakve ozbiljnije tegobe obavezno javi svom lekaru koji će ga dalje uputiti specijalistima. Ako su to prolazne tegobe koje ima svaki drugi slavljenik u toku ovih praznika , savet je da se pridržavamo dijetalne ishrane, da sda jedemo malo više povrća, voća, posnih mesa, a ovu svu tešku hranu, od ruske salate, prasetine i tako dalje, da malo sada zaboravimo”, kazao je dr Damjanov.

Postoje i lekovi koji pomažu u ovakvim slučajevima.

“Znači, pored ove dijete koju sam rekao, to je uzimanje po potrebi antacida, lekova koji će da smanje povećanu kiselinu nakon svih ovih obroka, zatim su tu preparati koji će pomoći da olakšaju varenje i treća stvar je, svakako, da se u slučaju bolova ili ilo kakvih ozbiljnijih tegoba, obavezno jave svom lekaru koji će dalje reći šta treba da se uradi”, kazao je dr Damjanov.

Ne odmaže, kako je naveo, ni uzimanje svežih sokova i voća, kao i lagana kuvana jela, supe i čorbe. Teška ishrana, upozorio je dr Damjanov, može dovesti do ozbiljnih komplikacija probavnog trakta.

“Teška ishrana može naročito dovesti do pogoršanja gastritisnih tegoba, da izazove akutni gastritis, da pogorša čir, odnosno ulkusnu bolest, sa jedne strane, jer su želudac i dvanaestopalačno crevo prvi na udaru, a sa druge strane to je pankreas i, naravno, mogu da pogoršaju stanje žučne kesice”, rekao je dr Damjanov.

Pacijenti koji imaju hronične probleme moraju da razmišljaju o preventivnom načinu ishrane, a svima ostalim preporučuje se umerenost svakodnevno, a i u danima u kojima je teško odoleti obilno postavljenom stolu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.