Poštovanje vrednosti 9. maja

VIDEO K9: Vrednosti koje su uspostavljene događajima koji se slave 9. maja naročito su važne za građane koji žive na prostoru bivše Jugoslavije, gde bi ove praznike trebalo ne samo obeležavati, već duboko poštovati, smatraju u Savezu antifašista Vojvodine.

0
32

Deveti maj je jedan od najvećih praznika u Evropi i dvostrukog je karaktera. Slavi se kao dan vojničke pobede nad fašizmom u II svetskom ratu, ali i kao dan kada je 1950. godine usvojena Šumanova deklaracija i kada je Evropa odlučila da se razvija na principima mira, poštovanja ljudskih prava i razvijanju demokratskih institucija.

Zbog toga je ovaj datum, koji ujedinjuje dva velika istorijska događaja, značajan prevashodno za građane Evrope i treba ih dostojno obeležavati, pozivati se na njih i težiti razvijanju vrednosti koje su oni uspostavili, smatra predsednik Saveza antifašista Vojvodine prof. dr Duško Radosavljević.

Ovo je naročito važno za ljude koji žive na prostoru zapadnog Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, zbog čega bi ovaj datum trebao na prostoru bivše Jugoslavije ne samo obeležavan, već i duboko poštovan, smatra Radosavljević.

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, juče su vence na Spomen groblje na Novom groblju položili predstavnici grada Novog Sada, pripadnici Vojske Srbije, gradske organizacije SUBNOR-a i rezervne starešine, a Dan Evrope danas je obeležen manifestacijom EU karavan na Trgu slobode.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.