Poštari ponovo štrajkuju

VIDEO K9: Štrajk dela zaposlenih Pošte Srbije u Beogradu proširio se i na Novi Sad, gde je praktično nemoguće poslati pošiljku. Obustava rada, kako saznajemo potrajaće bar do petka za kada su zakazani razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije.

135

Novu obustavu rada u Pošti Srbije nisu organizovali sindikati, već je reč o radnicima ovog preduzeća koji imaju najniža primanja. Obustava rada usledila je nakon što je istekao rok za ispunjenje obećanja koja im je u martu dala radna grupa Vlade Republike Srbije.

Dogovor je, kako kažu, bio da će pre svega onima sa najnižim primanjima, poštarima, dostavljačima, šalterskim radnicima, vozačima i slično, plate biti povećane na nivo blizak republičkom proseku, dok bi rukovodiocima, savetnicima i direktorima jedan deo bio umanjen kako bi raspon plata bio 1:3 do 1:4, umesto dosadašnjih 1:7.

“Ovo je protest i obustava radnika, bukvalno zaposlenih radnika. Tako da se praktično ne radi ništa. Poštari ne izlaze, kuriri ne voze post eksprese, šalteri ne rade 80 posto. Glavni poštarski centar ne prerađuje pošiljke. Postoje pošte koje još uvek rade gde je moguće predati još možda nešto, ali ne postoji zagarantovani rok uručenja. Pošto niti ko ima da preradi to, niti da odveze, niti da podeli”, izjavio je Tomislav Mandić, radnik Pošte Srbije.

Predstavnici štrajkača su, kako je rekao, sa predstavnicima Vlade trebalo da imaju sastanak danas, ali je on pomeren za petak u 9 časova, do kada će najmanje trajati obustava rada.

“Gde ćemo mi kao naš tim radnika izaći sa konkretnim predlogom što se tiče i povećanja zarade i promene koeficijenta, ovi koji imaju najniže. Da dobijemo neku garanciju da ćemo dobiti taj optimalni broj radnika koji je zaista i više nego neophodan kod nas u tehnologiji”, kazao je Mandić.

Mandić se nada pomaku u razgovorima jer, kako kaže, 6 meseci se stvari nisu pomerile sa mesta. On smatra da zahtevi radnika nisu nerealni i najavljuje da će obustava trajati dok ne bude postignut zadovoljavajući dogovor.

“Toliko je neazdovoljstvo među zaposlenima da ukoliko zaista ne žele da nam izađu u susret mislim da će ova obustava onda potrajati”, rekao je Tomislav Mandić.

On je istakao i to da su pošte u većini gradova u Srbiji obuhvaćena štrajkom, a ubrzo će se, kako kaže, priključiti i ostale, te je apelovao na korisnike da imaju razumevanja za ovakav potez radnika pošte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.