Pošta u blokadi, pošiljke se ne isporučuju

VIDEO K9: Na prvi pogled u Pošti Srbije sve je normalno. Šalteri rade, pošiljke se primaju, ali kada će biti isporučene, to je enigma, zato što su nezadovoljni radnici Pošte blokirali distrubutivni centar u Beogradu, a sinoć se nekolicina radnika okupila i ispred centra u Novom Sadu. Naše ekipa bila je na licu mesta.

1299

I dok radnici na šalterima pošta širom Srbije primaju sve pošiljke, većina njih ne stigne daleko s obzirom na to da je u Beogradu blokiran rad glavnog distributivnog centra, ali i manjih centara u drugim gradovima Srbije.

Drugim rečima, izuzev novčanih uplata i isplata, koje za sada jedino funkcionišu, distribucija pisama i pošiljki je u haosu, jer radnici drže u blokadi mesto gde se dovoze pošiljke kako bi se dalje distribuirale. Sinoć je bio blokiran i distributivni centar u NOvom Sadu.

“Povod ovog protesta je loša situacija u kompletnom prediuzeću na nivou cele Srbije. Beograd štrajkuje ovo je već četvrti dan, mi smo dva dana u štrajku. Nezadovoljni smo potpuno rukovodstvom i stanjem u preduzeću i preduzeće nam propada. Jedan takav sistem od 15 000 radnika je doveden do ruba egzistencije”,  rekao je za Kanal9 Ilija Samardžić radnik JP Pošta Srbije.

Samardžić kaže da ovaj protest ne organuzuje niko, već da su radnici sami nezadovoljni, ali da su i sindikati ostali po strani.

Borbu za svoj bolji položaj radnici su počeli još početkom ove godine, podsetio je on.

“Od marta meseca od kada je pokrenuta inicijativa da se povećaju plate, da se dele dobiti, da se poboljša status radnika, da se primaju novi radnici, jer nama fali jako mnogo radnika, ali bukvalno baš radnika, ne rukovodilaca, adminsitracije, nego radnika u GPC i u dostavi i u raspodeli materijala, tako da su nas doveli do te situacije da prosto više nemamo kud”, kaže Samardžić.

Ovo je jedan od najradikalnijih protesta u poslednjih deset godina, jer je većina usluga gotovo potpuno blokirana.

“Protest se ogleda u tome da pokažemo našem rukovodstvu da postojimo, znači nemamo drugog načina nego smo dovedeni do te situacije da mi blokiramo ove radnike i da ih držimo na rampi do ponoći ili do jedan sat, nebitno, i oni sede jadni u kamionima i čekaju da se mi sklonimo da bi oni mogli da uteraju. Doveli su nas do te situacije da bi neko obratio pažnju na nas i mi smo molili i kolege iz Beograda, da nam se bilo ko obrati, da nađemo neko rešenje jer ovo ne godi ni nama, ni radnicima, a najmanje našim korisnicima  koji zaista imaju strpljenja i ja sam i juče i danas razgovarao sa njima, ja radim u PTT, znači radim na terenu, i oni nas podržavaju ali verovatno i oni imaju jedan nivo strpljenja 
koji mogu da izdrže”, rekao je on.

JP Pošta nije direktni budžetski korisnik, naprotiv – 70 odsto dobiti preduzeća ide u republički budžet dok 30 odsto ostaje u preduzeću. Profit preduzeća Pošte Srbije iz godine u godinu je sve veći, a prema završnom računu za 2016. godinu obezbeđen je neto dobitak od 3,47 milijardi dinara što je jedan od razloga zbog čega radnici zahtevaju povećanje plata, piše insajder.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.