Poslovi preko agencija: Manja prava radnika

VIDEO K9: Sve je više agencija za zapošljavanje koje obezbeđuju poslodavcima radnu snagu za minimalne troškove, a radnicima skoro pa nikakva prava, istakao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović. Ovaj trend umanjuje prava radnika, a i zahvaljujući njima, kako je rekao, sve je manje radnika zaposleno za stalno.

0
461

Preko 90 agencija za zapošljavanje je trenutno u Srbiji i taj problem je i više nego očigledan, ukazuje predsednik Sasveza samostalnih sindikata Novog Sada, dodajući da ovaj trend dovodi do smanjenja prava radnika.

“Naš stav je da te agencije u Srbiji rade nelegalno. Oko toga postoji i mišljenje Ministarstva rada, nažalost mišljenje Ministarstva nije obavezujuće. Te agencije bi trebale da rade kao Nacionalna služba za zapošljavanje, da posreduju u zapošljavanju. Nemaju pravo, ono što sada rade, upućivanje radnika kod drugog poslodavca. Naime, oni zapošljavaju kod sebe radnike koji su vrlo često minimalno plaćeni i nemaju nikakva prava iz radnog odnosa i ako vi takvog radnika pošaljete u neku fabriku, firmu ili neku ustanovu, velika je verovatnoća da će se desiti da je mnogo manje plaćen od istog radnika koji radi uz veću platu i koji ima sva prava iz radnog odnosa”, naveo je Gvozdenović.

On podseća da je još pre više od 150 godina uvedeno pravilo 3 osmice – osam sati rada, osam sati slobodnog vremena i osam sati sna, dodajući da ovakve agencije upravo anuliraju rezultate koji su tada uvedeni kao pravilo.

“I tu postoji latenta opasnost da to postane dominantan oblik zapošljavanja u Srbiji. Šta bi to značilo u državi u kojoj su iovako prava radnika iz radnog odnosa veoma na niskom nivou? U državi u kojoj se 70% mladih izjašnjava da bi pobeglo glavom bez obzira, u državi u kojoj mladi zbog tog fleksibilnog posla ne mogu da stupe u brak, ne mogu da uzmu kredit, ne mogu da planiraju budućnost. I ovako nam odumure jedan grad od 30.000 stanovnika, a ovo je još jedan udar na ono malo preostalih prava radnika. Moram da kažem da nije to situacija samo u Srbiji, nego i u svim zemljama u okruženju koje se prosto utrkuju koja će dati povoljnije uslove za te takozvane investitore”, rekao je Gvozdenović.

Produkt ovakvog vida zapošljavanja ljudi biće sve manja prava radnika kao i sve manja zarada, zaključio je Gvozdenović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.