Poslednji dan za javne električne trotinete u Parizu

Na ulicama Pariza od sutra više neće biti električnih trotineta za iznajmljivanje, pošto su se građani na referendumu izjasnili za njihovu zabranu.

0
62

Posle pet godina upotrebe samouslužnih trotineta, Pariz će postati prvi glavni grad Evrope u kojem je zabranjeno iznajmljivanje tih električnih dvotočkaša.

Nezadovoljni što korisnici trotineta voze punom brzinom među pešacima, što ih ostavljaju gde stignu i što su izazvali nekoliko udesa, Parižani su velikom većinom (90 odsto) na slabo posećenom te neobavezujućem gradskom referendumu glasali da se zabrani njihovo iznajmljivanje.

Iako referendum sproveden u aprilu nije bio zakonski obavezujuć, a izlaznost svega 7,46 odsto, gradonačelnica Pariza An Idalgo je obećala da će poštovati rezultat glasanja. I sama gradonačelnica je vodila kampanju protiv trotineta kako bi se smanjile “neprijatnosti”.

Od početka avgusta počelo je postepeno uklanjanje 15.000 trotineta koji će biti poslati u druge gradove, veliki broj na ulice Londona, Kopenhagena, Tel Aviva, belgijskih i nemačkih gradova.

Tri operatera već u ponudi imaju bicikle za iznajmljivanje, što bi, bar za sada, trebalo da spreči otpuštanje iz firmi s trotinetima.

“Razvoj korišćenja bicikla cveta, sa veoma interesantnim izgledima”, izjavio je direktor javnih poslova u kompaniji Lajm, koja u Parizu nudi 10.000 bicikala.

Naizvesno je li će svi biti spremni da pređu na bicikle, a neki redovni korisnici električnih trotineta bi mogli da odluče da ih kupe. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.