Posledice Titovog “NE”

VIDEO K9: Ove godine navršena je 70-ta ogodina od Rezolucije Informbiroa i Titovog istorijskog "Ne!" Staljinu. Šta je ta Rezolucija predstavljala i koje su bile njene posledice, u emisiji Otvoreni ekran govorio je profesor duštvenih nauka, doktor Boris Kršev.

344

Informbiro formiran je u septembru 1947. godine u Poljskoj i predstavljao je svojevrsnu četvrtu internacionalu koju su činile sve komunističke partije Istočnoevropskog bloka, uključujući i komunističke partije Francuske i Italije.

“Razlog za osnivanje Informbiroa leži, pre svega, u Trumanovoj doktrini i Maršalovom planu, gde SAD garantuju da će intervenisati kod svih naroda, u svim državama, koje imaju pritiske spolja, a da će kroz Maršalov plan, kroz te finansijske donacije one onemogućiti uticaj komunističkih ideja, razvoj radničkog pokreta”, rekao je prof. dr Boris Kršev, profesor društvenih nauka.

Bio je to razlog nastanka Inforbiroa, a kasnije i Varšavskog pakta, naveo je Kršev i dodao da je indikativno da je za sedište Informbiroa tada izabran Beograd, zbog njegovog strateškog položaja u odnosu na Zapad.

Ova pozicija, međutim, omogućila je i Josipu Brozu Titu da kasnije balansira između dva bloka, jer se samo godinu dana nakon osnivanja, Informbiro okrenuo protiv protiv KPJ, koja je odbila da se povinuje Staljinu.

“Već ta 1950. godina katastrofalna je bila, suša, i ta pomoć od gotovo 70 miliona dolara iz Maršalovog plana. Uglavnom smo za tih 15 godina, od ukupne količine spoljnog duga koji smo imali n akraju ’63. govorim o tadašnjoj vrednosti dolara, milijardu i trista miliona, preko milijardu je bilo iz Maršalovog plana”, istakao je dr Kršev.

Nakon 70 vremenske distance od ovih dešavanja, Informbiro je na ovim prostorima ostao sinonim za period u kome se jugoslovenski režim na čelu s Titom ogradio od Staljinovog SSSR-a, što je dovelo do početka neprijateljstva Istočnim blokom, ekonomske krize, ratnih napetosti, ali i unutrašnjeg obračuna sa stvarim i navodnim pristašama Staljina.

“Zato su posledice te Rezolucije o kojoj govorimo, samoupravljanje kao poseban vid, put u taj socijalizam i pokret nesvrstanih, poseban oblik vođenja te spoljne politike. Jugoslavije je, posle tog ‘bandunga’, već 1953. godine, kada Staljinova smrt ublažava tenzije između Istočnoevropskog bloka i jedina Poljska nam je, taj Vladislav Gomulka se nije izjašnjavao, nij edigao ruku da Jugoslaviji treba uvesti sankcije”, kazao je dr Kršev.

U samoj Rezoluciji ocenjeno je, između ostalog, da su jugoslovenski rukovodioci “pošli putem odcepljenja od jedinstvenog socijalističkog fronta protiv imperijalizma, putem izdaje stvari međunarodne solidarnosti radnog naroda i putem prelaska na pozicije nacionalizma”, pa je zbog toga KPJ sebe isključila iz “porodice bratskih komunističkih partija”, a u njenom završnom delu takozvani zdravi delovi KPJ pozvani su na svrgavanje vođstva Josipa Broza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.