Posledice propuštene tišine

VIDEO K9: Nezapamćeni talas nasilja koji je šokirao naciju početkom ovog meseca znak je da je vreme za suočavanje i traženje uzroka koji u našem društvu dovode do ovakvih tragičnih posledica.

0
17

Šok, apatija, nesigurnost, bespomoćnost, ali i ljutnja, kao i bunt kod tinejdžera, normalne su ljudske i društvene reakcije nakon nezapamćenog talasa nasilja koji je zadesio Srbiju početkom ovog meseca.

Intenzivno traganje za krivcima u danima neposredno nakon nemilih događaja takođe je prihvatljiva reakcija u smislu traženja odgovora koji bi doneo razumevanje i smisao svemu što se dogodilo, a što je nezapamćeno na našim prostorima, objasnila je psihološka savetnica Ivana Perić u našem Otvorenom ekranu.

To, međutim, sada, smatra ona, stvara veći problem.

Nakon ovakvih događaja potrebno je mnogu više od minuta ćutanja, kazala je Perić.

Perić dodaje da, ukoliko ne sagledamo širi kontekst i jasno uzroke i posledice, nalaženje krivca samo po sebi neće dati odgovor na pitanje kako i na koji način prevenirati buduće slične događaje.

Vreme je za suočavanje i nalaženje pravog odgovora na pitanje šta to u našem društvu generiše ovoliku količinu nasilja i njegovu eskalaciju na različitim poljima, u svakodnevnom životu, školi, porodičnim i partnerskim odnosima te na koji način svako od nas, možda, tome doprinosi, zaključila je Perić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.