Posledice izmene Krivičnog zakonika

VIDEO K9: Usvajanje izmena Krivičnog zakonika kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela može imati posledice po našu državu kada su u pitanju Savet Evrope, ali i priključenje Srbije Evropskoj uniji, ocenio je prof. dr Čedomir Čupić.

0
149

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je u pismu ministarki pravde Neli Kuburović pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona koji uvodi kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovnu slobodu za najteža postojeća krivična dela.

Mijatović je podsetila da kazna doživotnog zatvora da bi bila u skladu sa članom tri Evropske konvencije o ljudskim pravima koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima mora da postoje izgledi za oslobađanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne.

Profesora Fakulteta političkih nauka dr Čedomira Čupića smo zamolili za komentar oko usvajanja ovog zakona.

Poslanici Skupštine Srbije su usvojili 21.maja izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od trideset do četrdeset godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. Izmenama Zakona pooštrene su kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u obavljanju posla i još neka krivična dela.

Uvedeno je i novo krivično delo – napad na advokate, što je bio predlog Advokatske komore Srbije. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.