Posle letnje pauze počinje rad Skupštine Srbije

VIDEO K9: Poslanici republičkog parlamenta danas će se posle letnje pauze vratiti u skupštinske klupe, a na dnevnom redu je set finansijskih zakona.

3178

Skupština Srbije se do 1. oktobra, kada počinje jesenje zasedanje, nalazi u periodu vanrednog zasedanja, kada sednice mogu biti sazvane samo na zahtev Vlade Srbije, ili najmanje 84 poslanika.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je na zahtev Vlade Srbije za sutra 17. vanrednu sednicu u ovoj godini, a već za 1. oktobar i prvu sednicu jesenjeg zasedanja.

Parlamentarci su se uoči letnje pauze poslednji put sastali 31. jula.

Na današnjoj sednici poslanici će razmatrati izmene zakona o porezu na dodatu vrednost, o republičkim administrativnim taksama i o hipoteci, kao i o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije.

Poslanici će se u danu za glasanje o tim tačkama, koje se očekuje naredne sedmice, izjasniti i o predlogu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se ponovo odlučuje o Zakonu o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije.

Parlament je taj zakon usvojio 31. jula, a Nikolić je nedugo zatim odbio da ga potpiše, s obrazloženjem da je protivustavan i vratio ga parlamentu na ponovno odlučivanje.

U međuvremenu, Vlada Srbije je obavestila parlament da je odlučila da odustane od tog zakona i preporučila mu da odluči da ne glasa ponovo o njemu.

Poslovnik o radu parlamenta predviđa da u slučaju kada predsednik države vrati zakon Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje, predsednik Skupštine Srbije ga dostavlja poslanicima i o tome se odlučuje na prvoj narednoj sednici, u ovom slučaju to je 17. vanredna sednica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.