Poslastice srednjeg veka u Novom Sadu

Poslastice su postojale u Evropi i pre nego što se uopšte znalo za vanilu, rum i čokoladu, a kakvog su izgleda a pre svega ukusa bile - bar neke od njih, gosti Muzeja grada Novog Sada biće u prilici da se uvere 23. januara.

1445
 
Istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević, direktor Artis centra iz Beograda, tog dana će u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, u okviru pratećeg programa izložbe “Slatki trag prošlosti”, održati predavanje o poslasticama u srednjovekovnoj Evropi.
Biće to prilika da saznamo kako su pripremani srednjovekovni deserti, koji slatkiši su bili posebno cenjeni, kakva su sve verovanja, ali i prehrambene navike bile vezane za pojedine namirnice i začine, i zašto se smatralo da je med dobar za vitezove, dok su karamel kremove najčešće konzumirale dame.
Zahvaljujući saradnji Artis Centra, koji je nosilac jedinstvenog istraživačko-umetničkog projekta “Živeti prošlost – Srpska srednjovekovna gastronomija”, i Muzeja grada Novog Sada, osim predavanja publika će biti u prilici da proba krstaški moćni hleb (panforte) poslasticu za koju se veruje da je u njenoj pripremi prvi put upotrebljen šećer u Evropi.Ovaj kolač koga su krstaši proneli i našim putevima, vraćajući se iz Svete zemlje, nastao je kao deo gastroheritološke eksperimentalne rekonstrukcije koju je Tamara Ognjević sprovela u saradnji sa Jasminom Kovačić i radionicom “Kolačić” poslastičarnice “Vremeplov” iz Novog Sada, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.