Poslanici Srpske u Skupštini AP Vojvodine

VIDEO K9: Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Na poziv Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, članovi delegacije bili su danas počasni gosti na prvoj sednici Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske.

215

Saradnju koja postoji između Vojvodine i Republike Srpske važno je staviti u okvir u kojem će kroz institucije biti formalizovan njihov odnos, rečeno je na Prvoj sednici Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Vojvodine sa Narodnom skupštinom entiteta susedne države.

“Moram reći da smo do sada imali već nekoliko susreta i da su ti susreti veoma značajni, konkretni i da imamo dobro razumevanje i očekujemo u budućnosti još konkretnije korake. Jer mi kao obe skupštine imamo obavezu da pokrećemo i podižemo teme na viši nivo, da radimo one stvari koje se od nas očekuju a to su one stvari na kraju krajeva sve one stvari koje će da idu na boljitak svih građana naših”, rekao je Dmitar Stanišić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva.

Odlična saradnja građana Vojvodine i Republike Srpske već dugi vremenski period pokazuje se kao veoma uspešna, te je tim povodom potrebno podići te odnose na viši nivo, rečeno je na sednici.

“Dosta građana iz Vojvodine je poreklom iz Republike Srpske i ta saradnja između ljudi, prijatelja, kumova, rodbine, falimilije postoji i mi to želimo da formalizujemo. Postoji takođe potpisan protokol između vlada Vojvodine i Republike Srpske i ona se do sada pokazala kao veoma uspešna, u smislu apliciranja i realizacije zajedničkih projekata prema međunarodnim fondovima”, naveo je Srđan Mazalica, poslanik Narodne skupštine Republike Srpske.

Potpisani protokol između dveju vlada, kako je rekao, posebno se pokazao uspešnim kada su u pitanju pomoć stručnih službi u poljoprivredi, prekogranična saradnja, kao i očuvanje kulturnog nasleđa. Republika Srpska, naveo je Mazalica, zagledana je u Srbiju i ta saradnja je veoma značajna posebno zbog toga što je Srbija potpisala Dejtonski sporazum.

“Republika Srpska se svakodnevno suočava sa izazovima na polju očuvanja naše autonomije. Izloženi smo svakodnevnom pritisku od strane političkog Sarajeva i stranih ambasada sa ciljem slabljenja političke političke pozicije Srpske, sa ciljem da se naša autonomija smanjuje kao i politički kapacitet, moć i snaga Republike Srpske”, istakao je Mazalica.

Razmena dobre prakse, kako je rečeno, biće nastavljena i kroz proces uvođenja sistema e-parlamenta i digitalizacije rada svih organa vlasti u Republici Srpskoj po ugledu na Srbiju, kao i sistema finansijskog upravljanje i kontrole u svim aktivnosti vlade.

“Mi imamo od 2017. godine potpisan memorandum o saradnji, to je osnov za jedno zdravo prenošenje iskustava i saradnju koja je ove godine rezultirala i usvojenim planom rada za 2019. godinu sa određenim pitanjima koja imaju za cilj sticanje iskustava i kvalitetnijeg rada stručne službe”, kazao je Nebojša Zgonjanin, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske.

Naredni ovakav sastanak, kako je rekao, biće održan u Banjaluci, kada će biti reči o temama vezanim za demokratizaciju društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.