Poslanici potvrdili – penzionerima početkom novembra po 5.000 dinara

VIDEO K9: Penzionerima u Srbije početkom novembra biće isplaćeno po 5.000 dinara jednokratne pomoći države, potvrdili su danas poslanici u Narodnoj skupštini.

0
124

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji omogućava isplatu novčane pomoći penzionerima od po 5.000 dinara.

Novac će, kako je najavljeno, penzionerima biti isplaćen početkom novembra.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio da su sredstva obezbeđena u skladu sa mogućnostima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a zahvaljujući ostvarenim prihodima od doprinosa za PIO u višem iznosu od planiranih za period januar avgust 2019.

Sredstva su obezbeđena i na osnovu nižeg izvršenja rashoda, pre svega po osnovu prinudnih naplata po sudskim sporovima.

Ukupni prihodi i primanja Fonda, odnosno rashodi i izdaci rebelansom plana za 2019. godinu, utvrđeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara, što je za oko 8 milijardi više od predviđenog iznosa.

Zakonom o invalidskom i penzijskom osiguranju uređeno je da se sredstva Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje mogu izuzetno koristiti za isplatu novčane pomoći korisnicima penzije kada je takva pomoć potrebna velikom broju korisnika, kao i da se isplata novčane pomoći vrši u iznosu koji utvrdi Vlada. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.