Poslanici o srpsko-ruskom humanitarnom centru u Novom Sadu

VIDEO K9: Poslanička većina u Skupštini Vojvodine nije danas prihvatila inicijativu Srpske radikalne stranke o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Novom Sadu. Ovu inicijativu je svojim potpisom podržalo je više od 30.000 stanovnika Vojvodine.

0
358

Poslednja od sedam tačaka dnevnog reda 21. sednice Skupštine Vojvodine izazvala je i najviše pažnje poslanika.

Reč je o predlogu radikala za osnivanjem Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Novom Sadu. Sličan centar koji bi delovao u slučaju vanrednih situacija postoji u Nišu, a i Vojvodini bi, smatraju radikali, bio potreban.

“Nema ništa prirodnije, logičnije i bolje nego da danas, kada Aleksandar Vučić ide u Moskvu na inauguraciju velikog Vladimira Vladimiroviča Putina i kada će, prema najavi, sutra prisustvovati paradi povodom Dana pobede nad fašizmom na moskovskom Crvenom trgu, da sa ovoga mesta, iz srpske Atine i Skupštine AP Vojvodine ode vest prema Moskvi da je Pokrajinski parlament prihvatio inicijativu SRS da se na prostoru severne srpske pokrajine formira srpsko-ruski humanitarni centar”, rekao je Đurađ Jakšić, šef Poslaničke grupe SRS.

Centar koji postoji u Nišu Srbiji je sasvim dovoljan, a predlog radikala za formiranje sličnog u Novom Sadu ima formalnih nedostataka, smatraju u SNS, koja predvodi vladajuću koaliciju u pokrajinskom parlamentu.

“Naš stav je da ova inicijativa ima brojne i formalne i materijalne nedostatke, da se ona, buduću da poštujemo ono što piše u Poslovniku, može naći na dnevnom redu, ali da su manjkavosti takve da mi, jednostavno, nećemo uzeti učešće ni u raspravi, ni u glasanju”, kazao je Milenko Jovanov ispred Koalicije “Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje”.

 

“Mi mislimo da o toj inicijativi treba da se pitaju i Rusi, treba da se pita Vlada Srbije, predsednik, Skupština. Ne može to biti ekskluzivno pravo jednog čoveka, jedne poslaničke grupe, ali nemamo ništa protiv da se o toj inicijativi raspravlja. Međutim, nismo završili još ni Humanitarni centar u Nišu, a već bi da pravimo novi”, naveo je Dragomir Lalić iz Poslaničke grupe SPS-JS.

Da nema osnove za izglasavanje inicijative SRS smatraju i u LSV, za koje je najvažnija tačka dnevnog reda bila Izveštaj o upravljanju i raspolaganju javnom svojinom AP Vojvodine za 2017.

“Naime, još prilikom usvajanja izveštaja za prošlu godinu, ukazali smo Pokrajinskoj vladi i predsedniku Pokrajinske vlade da se ne čini ništa po pitanju uknjiženja javne svojine AP Vojvodine, pogotovo po pitanju kanalske mreže. A u pitanju je imovina vredna preko 100 milijardi, prema proceni same Uprave za imovinu. U 2017. godini i pored obećanja pokrajinskog premijera nije urađeno ništa, bukvalno ništa, čak su se Vode Vojvodine izjasnile da nisu sposobne da završe taj posao. Zakonski rok za to je sa 2017. pomeren na 2020. godinu i, ukoliko se nastavi ovakva praksa koja traje već 2 godine, doći ćemo u situaciju da se po sili zakona sva ta imovina koja se ne uknjiži kao imovina AP Vojvodine, knjiži kao imovina Republike Srbije”, istakao je Branislav Bogaroški ispred Poslaničke grupe LSV.

Pored ovoga, poslanici su na današnjem zasedanju raspravljali i o, između ostalog, izveštajima o poslovanju Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, o finansijskom poslovanju i završnom računu Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, te o poslovanju Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta za poslednje dve godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.