Poslanici o promeni Ustava

VIDEO K9: Predlog za izmenu Ustava Srbije na dnevnom je redu posebne sednice Narodne skupštine. Predlog je poslanicima obrazložila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

0
24

Promene Ustava neophodne su za nezavisno, odgovornije i efikasnije pravosuđe, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić u Skupštini Srbije, što je, kako je navela, razlog za odlučnost u sprvođenju promene najvišeg državnog pravnog akta.

„Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije“, rekla je Brnabić, obrazlažući predlog za promenu Ustava.

Ona je iznela i dva primera posvećenosti Vlade napretku vladavine prava i borbi protiv korupcije. Jedan je privođenje predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu zbog sumnje da je uzimala mito, a drugi je, prema njenim rečima, hapšenje predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića, koji je član predsedništva SNS, zbog optužbi za korupciju, čime je, smatra Brnabić, pokazano da članska karta bilo koje političke stranke nikoga neće zaštititi.

Predsenica Vlade je rekla da je oko promene Ustava vođena široka javna rasprava, a osvrnula se i na kritike nekadašnje vlasti i reforme pravosuđa koju je sprovodila Demokratska stranka.

Poslanici bi trebalo da razmatraju nameru za promenu Ustava, dok će se o konkretnim zakonskim rešenjima tek razgovarati.

Prema proceduri, nakon što poslanici dvotrećinskom većinom daju podršku predlogu o promeni, skupštinski Odbor za ustavna pitanja piše tekst, odnosno, predlaže amandamane na Ustav, o kojima će se skupština izjašnjavati. Potom, u roku od 60 dana, mora biti održan referendum o promeni najvišeg pravnog akta.

Prethodnih nedelja održana su javna slušanja širom Srbije, o pitanju promene Ustava, koja će biti nastavljena i u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.