Poslanici o međunarodnim sporazumima

VIDEO K9: Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas desetu sednicu redovnog zasedanja potvrđivanjem tri međunarodna sporazuma.

0
5

Ugovor o socijalnoj sigurnosti između Vlade Srbije i Vlade Kvebeka, potvrđivanje Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između naše i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja danas su na dnevnom redu 10. sednice redovnog zasedanja Narodne skupštine.

Usvajanje prvog od ovih ugovora neophodno je jer, kako je pojasnila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, sporazumom sa Kanadom iz 2014. godine nije obuhvaćena provincija Kvebek koja ima posebne ingerencije da zaključuje sporazume o socijalnoj sigurnosti, a reč je o ostvarivanju prava iz penzijskog, invalidskog osiguranja i zdravstvene zaštite, osiguranje od povrede na radu i profesionalne bolesti.

Sporazum sa Vladom Ruske Federacije odnosi se na saradnju u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja čime bi trebao biti olakšan izvoza voća i povrća u tu zemlju.

Protokol sa Sjedinjenim Američkim Državama o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je još 2010. godine, a pred poslanicima je danas predlog da se takva saradnja produži za još deset godina.

Poslanici Skupštine Srbije su prošle nedelje završili raspravu o četiri zakona među kojima je i Zakon o kulturi, dok je sutra na dnevnom redu izbor sudija koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.