Poslanici o garantnoj šemi

VIDEO K9: Poslanici u Skupštini Srbije počeli su danas raspravu o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom putovanju državljana.

0
11

Na dnevnom redu sedme sednice drugog redovnog zasedanja republičkog parlamenta je i o Predlogu zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije, kao i o potvrđivanju Finansijskog ugovora “Povezane škole u Srbiji” između Srbije i Evropske investicione banke.

Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme je mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa i njime se produžava rok za još šest meseci preduzećima da mogu da zatraže kredite čiji je država garant, rekao je ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije i naveo da je do kraja novembra odobreno i isplaćeno 20.000 kredita u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde evra.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije dogovorila sa poslovnim bankama paket pomoći privrednicima kroz kredite čiji je država garant u iznosu od dve milijarde evra, od kojih je do sada potrošeno 1,4 milijarde evra, kao i da privrednici takođe mogu da računaju i na jeftine kredite sa kamatnom stopom od jedan odsto preko Fonda za razvoj.


Država je, prema njegovim rečima, pomogla građanima i privredi kroz različite vrste pomoći ukupne vrednosti 700 milijardi dinara, među kojima su i isplata miminalnih zarada, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, po 100 evra za građane, povećanje zarada za zdravstvene radnike, a sutra će, kako je istakao, najstariji sugrađani dobiti pomoć u iznosu od 5.000 dinara.


Mali je obrazložio i Finansijski ugovor “Povezane škole u Srbiji” između Srbije i Evropske investicione banke, navodeći da je vrednost ugovora 65 miliona evra, a odnosi se na razvoj bežične mreže u školama. U Srbiji je umreženo već 900 škola, a novim ugovorom će, prema rečima ministra finansija, biti obezbeđena bežična mreža u još 930 škola.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.