Poslanici o budžetu za 2021.

VIDEO K9: Republički budžet za 2021. godinu planiran je tako da obezbedi da Srbija u naredne dve godine ima najveći privredni rast u Evropi, izjavio je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući danas poslanicima predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije.

0
10

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2021. biće šest odsto, zahvaljujući merama koje Vlada Srbije preduzela ove godine kako bi u vreme pandemije pomogla privredi i građanima, naveo je ministar finansija Siniša Mali u Narodnoj skupštini tokom obrazlaganja predloga repuličkog budžeta.

Predloženi budžet, prema njegovim rečima, ima socijalnu komponentu jer je usmeren na poboljšanje životnog standarda kroz povećanje plata u javnom sektoru i penzije, ali i razvojnu jer, kako je naveo, nikad više novca nije bilo opredeljeno za kapitalne investicije koje podstiču rast BDP-a.

Prihodi budžeta planirani su u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020. dok su rashodi 1.514,8 milijardi dinara i 15 odsto su manji u odnosu na rebalans.

Deficit budžeta iznosiće 178,5 milijardi dinara ili tri odsto BDP-a.

„Za kapitalne investicije predviđeno je 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a, odnosno oko šest odsto ako se uračuna budžetsko izdvajanje od 28,3 milijarde koje će dobiti lokalne samouprave i socijalni fondovi a namenjeno je investicijama“, rekao je Mali.

Što se tiče povećanja penzija i zarada u javnom sektoru, od 1. januara zdravstvenim radnicima sledi povećanje od 5% i zaposlenima u javnom od 3,5%, a od 1. aprila njima sledi povećanje i za dodatnih 1,5%.

Od 1. januara biće povećane plate vojnika za 10%, kao i penzije za 5,9%. Minimalna zarada biće veća za 6,6 %.

Planirana su ulaganja u izgradnja putne i želežničke infarstrukture – Moravskog koridora, autoputa Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoputa Niš-Pločnik i Ruma-Šabac-Loznica.

Ministar finansija je izjavio da će sledeće godine početi izgradnja Fruškogorskog koridora i beogradskog metroa, a obezbeđen je novac i za industrijske parkove, za rehabilitaciju pruga Niš-Dimitrovgrad i gradnju brze puga od Beograda do Novog Sada.

Takođe je najavio veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo, te istakao da Vlada ne odustaje od programa „Srbija 2025“ u okviru kojeg će biti investirano oko 14 milijardi evra u cilju da prosečna plata 2025. godine bude 900 evra, a prosečna penzija 430 evra.

Planirano je da poslanici Skupštine Srbije u četvrtak raspravljaju o amndmanima i glasaju o republičkom budžetu za narednu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.