Poslanici APV o izvršenju polugodišnjeg budžeta

VIDEO K9: Izvršenja pokrajinskog budžeta u prvoj polovini 2022. godine te izgradnja vetroelektrana i politika ruralnog razvoja neke su od tema o kojima su danas raspravljali poslanici Skupštine Vojvodine.

0
8

Izveštaj o izvršenju budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2022. godinu u periodu januar – jun jedna je od glavnih tema rasprave na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine. Izveštaj je podržala vladajuća koalicija navodeći da procenat izvršenja ukazuje na kvalitetno planiranje prihoda i rashoda i izdataka.

Pinter je posebno izdvojila sredstva utrošena na projekat automatskog sistema odbrane od grada na teritoriji raketnog centra Bajša i Samoš od 750 miliona dinara od planirana 752 miliona, te najavila da će Pokrajinska vlada dogodine izdvojiti skoro isti iznos kako bi oba sistema odbrane od grada bila završena i puštena u rad. Takođe je, između ostalog,  naglasila sredstva izdvojena za podršku mladim poljoprivrednim gazdinstvima u iznosu od 200 miliona dinara, kao i u povećanje preduzetništva i zapošljavanja u prekograničnom regionu kroz Agrino 2, vezano za preradu lekovitog bilja. Poslanici opozicije, međutim, nisu zadovoljni rashodovnom stranom izveštaja o polugodišnjem izvršenju pokrajinskog budžeta.

Planirana sredstva nisu utrošena ni u poljoprivredi što govori, kako je naveo, o lošem planiranju trošenja novca iz pokrajinske kase i nedostatku krovnog akta, Programa razvoja Vojvodine jer je prethodni istekao. Kritike na račun ovog izveštaja izneli su i poslanici SRS navodeći da zabeleži porast na prihodovnoj starni nije posledica privrednog buma, kako to predstavlja koalicija na vlasti, već, kako kažu, posledica pronašenog planiranja prihoda od poreza na dobit i kapitalne dobitke.

Poslanici su danas raspravljali i o predloženoj izradi prostornog plana područja posebne namene za izgradnju vetroelektrane “Vetrogon” na teritoriji opština Srbobran i Bečej, o predlogu o zaštiti spomenika prirode “Stratigrafski profil filijala Beočin”, zatim o izmeni pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti predela izuzetnih odlika „Karaš–Nera”, izmeni odluke o Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine u 2022. godini. Na dnevnom redu sednice našli su se i  sporazum o saradnji između rumunske županije Timiš i Vojvodinekao i godišnji izveštaji o poslovanju javnih preduzeća za 2021. godinu
“Vojvodinašume”, “Vode Vojvodine” , “Zavod za urbanizam Vojvodine” i Turističke organizacije Vojvodine.
Pomenimo i da su na samom početku sednice usvojene i dve ostavke, Čedomira Božića, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Vladimira Galića, pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine. Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, novi sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo biće Vladimir Galić, dok će njegovo mesto u sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine zauzeti Nemanja Erceg.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.