Poslanici APV o budžetu za 2018.

VIDEO K9: Budžet AP Vojvodine za 2018. godinu je razvojnog karaktera i u te svrhe opredeljeno je 40 posto sredstava, rekao je predsednik Pokrajinske vlade pred današnju sednicu Skupštine Vojvodine. Opozicioni poslanici, međutim nisu glasali za odluku o pokrajinskom budžetu za narednu godinu osporavajući upravo njegov razvojni karakter jer, kako kažu, nije potrošen novac predviđen za kapitalne investicije.

0
600

 Obim pokrajinskog budžeta za narednu godinu planiran je u iznosu od 68,6 milijardi dinara.

Fiskalni deficit projektovan je na nivou od 3,7 milijardi dinara i biće, kako je najavljeno, pokriven iz sopstvenih sredstava, odnosno iz prenetih raspoloživih sredstava.

Planirani pokrajinski budžet za 2018. godinu veći je za gotovo pet milijardi dinara u odnosu na početni budžet donet za 2017. godinu i za 1,2 milijarde u odnosu na budžet nakon drugog rebalansa u avgustu ove godine.

“Ukoliko saberete sve pozicije u budžetu koje imaju takozvani karakter ekonomskog razvoja, videćete da smo mi uspeli da ove godine sve te pozicije, u odnosu na 68,5 milijardi, koliki je ukupni obim budžeta, dovedemo do blizu 40%”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Poslanička grupa Dosta je bilo, između ostalog, primećuje da medijskog izveštavanja o aktivnostima opozicije gotovo da i nema, te su najavili da će u pojedinostima rasprave o budžetu akcenat staviti na raspodelu sredstava namenjenih u 2018. godini za finansiranje medija.

U načelu, najvažnije pitanje je, kako su istakli, Zakon o finansiranju Vojvodine.

“To je bio osnovni zadataka ove vlade da, ili u koordinaciji sa republičkim Ministarstvom finansija ili, ukoliko ta koordinacija izostane, sama uputi predlog Skupštini Vojvodine koja bi inicirala u Narodnoj skupštini donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine. Pošto sada usvajamo deseti po redu budžet AP Vojvodine u izostanku Zakona o finansiranju, mi ponovo ulazimo u računice da li je ispoštovano 7% koje Ustav predviđa. Naravno da nije ispoštovano, u najboljem slučaju to je 5,7% prihoda budžeta Vojvodine u odnosu na republički budžet u odnosu na republički budžet”, naveo je Aleksandar Zelenski iz Poslaničke grupe DJB.

 

 

“U središtu njihove pažnje nije razvoj i napredak pokrajine, nego rasipanje sredstava u prvom redu na lični komfor i raskoš. Situacija se neće promeniti ni u 2018. godini zato će SRS glasati protiv budžeta za narednu godinu”, rekao je Đurađ Jakšić u ime Poslaničke grupa SRS.

 

“Poslanička grupa LSV neće podržati predloženi bužet. On ne ispunjava osnovne Ustavne minimume, znači, niti je 7% od republičkog budžeta, niti su 3/7 tog budžeta namenjeni za kapitalne investicije. Kako god uzeli i računali ovaj budžet, razlika je od 700 miliona do 5,4 milijarde u odnosu na ono koliko bi taj budžet trebao da iznosi. A posebno je sporno što se 4,8 milijardi prenosi iz prošle godine”, smatra Branislav Bogaroški u ime Poslaničke grupa LSV.

Nije dobro da nema Zakona o finansiranju Vojvodine, složio se i Igor Mirović, koji je naveo da će Pokrajinska vlada izaći sa predlogom ovog zakona kada dijalog o njegovom donošenju bude počeo i kada bude reaktiviran rad zajedničke komisije. On je istakao da Pokrajinska vlada ne želi da od toga pravi političko, već isključivo ekonomsko pitanje.

“Mi smo u više navrata govorili da želimo da se donese zakon. Zakon treba da omogući predvidivost, pre svega u segmentu finansiranja svih potreba građana Vojvodine, da zakon treba izbaciti iz političke sfere i ubaciti ga u ekonomsku, omogućiti njime dodatne mehanizme za finansiranje. Nadležnost za donošenje zakona je na Skupštini Republike Srbije”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je prihvatio i deo kritika opozicije koje se tiču prenošenja budžetskih sredstava iz godine u godinu, ali je istakao da je ta mera u velikom delu neophodna zbog finansiranja višegodišnjih projekata, poput izgradnje Žeželjevog mosta ili zgrade RTV.

“Tako da, kada se sad sve to preciznije izanalizira, ja očekujem da ćemo imati izvršenje budžeta blizu 90% do poslednjeg dana rada Trezora, to je tamo negde petak popodne, tako da ćemo onda moći da govorimo preciznije”, naveo je Mirović.

Pred poslanicima su danas na dnevnom redu bili predlozi o donošenju nekoliko prostornih planova, kao i o kadrovskom planu AP Vojvodine za 2018. godinu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.