Poslanici AP Vojvodine o završnom računu budžeta za 2017.

VIDEO K9: Poslanici pokrajinske skupštine raspravljali su danas o završnom računu budžeta Vojvodine za 2017. godinu. Na dnevnom redu sednice bili su i izveštaji o raduPedagoškog zavoda Vojvodine i izveštaj o poslovanju Fonda „Evropski poslovi“ u prošloj godini.

323

Završnim računom budžeta za proteklu godinu zadovoljni su poslanici vladajuće većine u Skupštini Vojvodine, naročito parametrima njegove prihodovne strane.

“Ono što je najvažniji pokazatelj za građane jeste da je porez na zarade, to su
ustupljeni prihodi, porez na zarade ostvaren sa 99,42 % od plana, odnosno, da je veći za 24,71%, odnosno 2,764 milijarde. Zašto nam je ovaj podatak važan? Zato što nam ovaj podatak pokazuje da ukupna ekonomska slika u Srbiji se popravlja”, kazao je Milenko Jovanov, predsednik Poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”.

 

“Poslanička grupa SPS Jedinstvena Srbija glasala je za predlog odluke o budžetu za 2017. godinu, i u skladu sa tim podržaćemo Izveštaj o realizaciji budžeta o 2017. godinu. Ocenili smo da je izveštaj sačinjen kvalitetno, transparentno, zadovoljni smo načinom na koji je pokrajinska vlada ovu odluku sprovela u praksi i načinom na koja su sredstva trošena kao i efektima koji su postignuti”, rekla je Aleksandra Đanković, poslanica SPS i potrpredsednica Skupštine AP Vojvodine.

U budžet Vojvodine se slilo 25 posto više sredstava više nego što je to slučaj bio
godinu dana ranije, tvrdi Jovanov.

Poslanici opozicije, međutim, ne slažu se sa ovakvim ocenama.

“Ponovo imamo lošu realizaciju rashodne strane budžeta i to u prvom redu onog dela rashodne strane koja se tiče kapitalne potrošnje. Planirano je na nivou čitave godine za rashode koji imaju kapitalni karakter 16,5 milijardi, realizacija nije ni 10,5 milijardi, dakle podbačaj je gotovo 6 milijardi dinara ili 50 miliona evra. Ko je najviše zatajio, pa oni koji bi trebalo da budu najoperativniji po tom pitanju”, naveo je Đurađ Jakšić ispred Poslaničke grupa SRS.

Prema mišljenju radikala, koji su glasali protiv završnog računa budžeta pokrajine
za 2017. godinu, najveći krivac za to je Uprava za kapitalna ulaganja jer, prema rečima
Jakšića, nije uspela da realizuje ni polovinu planiranog programa.

“Pokrajinska vlada nije u stanju da planira budžet na adekvatan način. Pokrajinska vlada je planirala, a Skupština usvojila kroz usvajanje budžeta za 2017. godinu i dva rebalansa koje smo imali projektovala budžet na 68,239 miliona dinara, ostvareno od toga je 66,446 miliona, a utrošeno je samo 60,568 miliona dinara”, istakao je Goran Punović u ime Poslaničke grupe DS-DSHV.

Poslanici su raspravljali i o Iveštaju o radu Pedagoškog zavoda Vojvodine. Direktor
tog zavoda Janoš Puškaš izneo je i planove o budućoj obuci zaposlenih za digitalizaciju u nastavi.

“Mi smo radili jedno istraživanje na osnovu čijih istraživanja napravili jedan program
kreativne nastave i tu smo predvideli opremanje jedne digitalne učionice i naš cilj je da nastavnici informacije dobijaju u takvom jednom okruženju u koje bi već trebali da rade i to im je budućnost, radiće u takvim učionicama, i mi ćemo svoje prostorije preurediti na taj način da možemo da držimo obuke u takvim okruženjima”, naveo je Puškaš.

Osim o ovim temama, na dnevnom redu 22. Sednice Skupštine Vojvodine bio je i izveštaj o poslovanju Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine za 2017. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.