Poslanici AP Vojvodine o zaduživanju pokrajine i rebalansu budžeta

VIDEO K9: Investiciona ulaganja u vodoprivredu i zdravstvo, razlog su za novo kreditno zaduživanje pokrajine, čemu su se usprotivili poslanici opozicije, kao i rebalansu budžeta koji se danas našao na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine.

0
423

Ulaganja u zdravstveni sistem u Vojvodini su neophodna kako bi građani u pokrajini imali zdravstvenu zaštitu makar na nivou minimalnih zahteva u 21. veku, kažu u Poslaničkoj grupi SNS.

Takođe ističu da je ovakvo stanje u zdravstvu zatečeno, te da će jedna milijarda dinara od sredstava koja će biti pribavljena zaduživanjem po, kako kažu, veoma povoljnim kamatnim stopama, biti uložena u nabavku najsavremenije zdravstvene opreme.

“Ukupna sredstva koja su potrebna za dovođenje zdravstvene zaštite u Vojvodini na nivo koji želimo i koji građani koji žive u Vojvodini zaslužuju, bi trebala da iznose negde oko 3 milijarde dinara, što je velika suma i u tom kontekstu neće moći da se finansira sve odjednom, ali će to u nakim etapama ići”, naveo je Milenko Jovanov, šef Poslaničke grupe SNS.

Drugi deo sredstava iz zaduženja, oko 600 miliona dinara, usmeren je na finansiranje četiri investiciona projekta JVP Vode Vojvodine, za sanacije kritičnih mesta na levoj obali Save, na levoj obali Dunava kod crpne stanice Labudnjača, rekonstrukciju prvog polja crpne stanice Bezdan II i realizaciju kanala Bezdan Velikog bačkog kanala.

“Pozivna kamata za ova sredstva bi trebala da iznose 3%, ali očekujemo da ona u samom konkursu i proceduri pribavljanja sredstvava bude i ispod 2% čak, tako da su ova sredstva faktički, besplatna, doći će na nivo da će ta neka inflatorna kretanja biti možda čak i veća od onoga što će biti kamate”, kazao je Jovanov.

Poslaničke grupe grupe opozicije u pokrajinskom parlamentu, međutim, ne slažu se sa ovim ocenama, a za rebalans budžeta smatraju da je preuranjen.

“SRS će glasati protiv rebalansa za 2018. godinu. Mi smo zaista ostali zatečeni odlukom aktuelne vladajuće većine da ide sa rebalansom budžeta posle svega tri meseca koja su protekla u ovoj godini. To je do sada, od uvođenja višestranačkog sistema nezabeležen slučaj da se menja odluka o budžetu već u prvom tromesečju godine”, rekao je Đurađ Jakšić, šef Poslaničke grupe radikala.

 

“Smatramo necelishodnim da, pored pet milijardi neutrošenih sredstava iz 2017. godine se zadužuje AP Vojvodina za novih milijardu i šesto miliona dinara. Ukoliko niste bili sposobni da u 2017. utrošite 5 milijardi, koje je opravdanje da se u 2018. godini zadužujete, jer će 2018. godina završiti kao i 2017. – nerealizacijom predviđenih kapitalnih investicija”, kazao je naveo je Branislav Bogaroški u ime LSV u Skupštini AP Vojvodine.

 

“Najlakše je zadužiti se. Čujemo čak od predsednika vladajuće koalicije da je to besplatan novac. Izvinite, nije besplatan novac. Ako vi morate da plaćate kamate, ma kolkike one bile, to dodatno opterećuje budžet AP Vojvodine i uskraćuje građane Vojvodine za sredstva koja su predviđena ovim budžetom”, naveo je Goran Paunović, šef Poslaničke grupe DS–DSHV.

Osim o budžetu, poslanici su na 20. sednici Skupštine Vojvodine raspravljali i o Godišnjem izveštaju Pokrajinskog ombudsmana ua 2017. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.