Poskupljenje tehničkog pregleda

VIDEO K9: Novo poskupljenje tehničkog pregleda neprijatno je iznedilo vozače u Srbiji, koji u roku od svega nekoliko meseci duplo skuplje plaćaju za ovu obaveznu uslugu.

0
402

Auto-kuće novo poskupljenje tehničkog pregleda pravdaju činjenicom da im je smanjena zarada od prodaje polisa auto-osiguranja sa 20 na 5 procenata.

Tehnički pregled, koji je do sada za automobile iznosio od 3.000 do 3.500 dinara, sad dostiže cenu i do 6.000 dinara, dok je za teretnjake i duplo skuplji.

“Do poskupljenja je došlo iz razloga što su društva za osiguranja, zapravo osiguravajuće kuće, tehničkim pregledima umanjile naknadu koju tehnički pregledi dobijaju na osnovu toga što prodaju njihove polise. I onda su naravno, firme koje se bave tehničkim pregledom to, taj manjak, nadoknadile tako što su povećali cene svojih usluga, a opet na štetu krajnjih potrošača”, rekao je Mladen Alfirović iz Udruženja potrošača Vojvodine.

U Udruženju potrošača Vojvodine kažu da su protiv toga da se odluka pravda promenama koje su najavljene u Zakonu za bezbednost u saobraćaju i dovode u pitanje dosadašnje obavljanje tehničkih pregleda u auto-kućama.

Cilj ovog Udruženja je da država uredi i reguliše ovu oblast donošenjem prozakonskih akata, kao i to da građani u većoj meri budu upoznati sa tim upoznati.

“Po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju je uvedeno da tehnički pregled traje pola sata, da moraju da se proveravaju detaljno automobili. Zapravo njih sad cela ta procedura košta skuplje. E onda se postavlja pitanje, šta je bilo pre toga. Oni praktično tvrde da nisu prolazili kroz te procedure, a imali su i pre toga visoke cene”, naveo je Alfirović.

U Srbiji je formiranje cena na tržištu slobodno i na taj način se, kako je rekao, narušava konkurencija. Auto-kuće u nekim drugim gradovima Srbije od prošle nedelje tehnički pregled naplaćuju po novim, ugovorenim cenama.

“Mi smo se oglasili tim povodom i poslali prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije, jer smatramo da je to ugovaranje cena na štetu konkurenata. Ta praksa je zabranjena na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije, formiranje cena je slobodno, na taj način se narušava konkurencija, i prosto potrošači plaćaju istu cenu, a dobijaju različitu uslugu”, kazao je Alfirović.

Podsetimo, tehnički pregled poskupeo je u julu nakon početka primene zakona o rigoroznijem tehničkom pregledu, a sada bi, zavisno od kuće koja obavlja tehnički pregled ili njihovog međusobnog dogovora, tehnički mogao da košta od 5000 do 6.000 dinara.

Prema pisanju lokalnih medija, auto kuće usaglasile su se i u Novom sadu, gde je cena od ove sedmice 4.800 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.