Pijačarina u Novom Sadu će poskupeti od sledećeg meseca

659

Pijačarina na novosadskim pijacama će poskupeti za 3,5% od narednog meseca. Ovo je prvo poskupljenje u poslednje dve godine, kazao je direktor “Tržnice” Miloš Tubić.

Direktor Tržnice obrazložio je povećanje cena većim cenama goriva, vode i struje.

Uprkos lošoj ekonomskoj situaciji, koja se u velikoj meri odražava na pijačnu delatnost, direktor ovog preduzeća smatra da će pijace uvek živeti. Kako kaže, “Tržnica” se trudi da kroz razne besplatne sadržaje na pijacama, poput otvorene dečje igraonice na Detelinarskoj pijaci, privuče kupce, kako prenosi 021. 

Prema rečima Tubića za devet meseci ove godine, zahvaljujući često organizovanim licitacijama i uvođenjem elektronske naplate pijačarine, naplata je povećana za 15 odsto, a ukupni prihodi preduzeća za 10 odsto.

Predsednik Udruženja pijačnih trgovaca Sadrija Murati kaže da se poskupljenje pijačarine neće odraziti samo na zakupce, već i na krajnje korisnike, odnosno na kupce. On napominje da podizanje cena pijačarine povlači poskupljenje poljoprivrednih i drugih proizvoda koji se prodaju na pijacama.

“Građani nemaju novca ni režije da plate, zaista je niska ekonomska moć, pa nam dodatna poskupljenja nikako ne idu u korist. Mnogi trgovci ne mogu ni da izmire dug prema “Tržnici” sa onim što zarade na pijaci. Na primer, ja plaćam mesto na Najlonu 3.500 dinara mesečno, a kada izmirim tu obavezu, ostane mi svega pet do šest hiljada”, kazao je Murati koji ukazuje da je Najlon pijaca poluprazna, naročito u delu za prodaju automobila.

Udruženje pijačnih trgovaca je osnovano 2004. godine i broji oko 400 članova. Trenutno skupljaju 7.500 dinara za preregistraciju Udruženja, a onda će, navodi Murati, da se obrate Upravi “Tržnice” kako bi razgovarali o postojećim problemima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.