Posete prijateljskim gradovima

VIDEO K9: Saradnjom i uzajamnim posetama Novi Sad jača veze sa svojim bratskim i prijateljskim gradovima. Krajem prošle sedmice gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je obeležavanju Dana grada Pečuja, a proteklog vikenda predsednica Skupštine Jelena Marinković Radomirović boravila je u Lendavi.

0
65

Novi Sad sa mađarskim Pečujom ima uspešnu višegodišnju saradnju formalizovanu Sporazumom iz 2008. godine. Oba grada su  bili nosioci titule Evropska prestonica kulture pa će ta saradnja biti produbljivana prvenstveno na području kulture, izrazio je očekivanja gradonačelnik Milan Đurić koji je prisustvovao obeležavanju Dana Pečuja.

Delegacija Novog Sada uživala je u bogato pripremljenim kulturno-umetničkim sadržajima, kao i svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani „Kodaj“ koja je jedna od najvećih investicija od 2010. godine, kada je Pečuj postao Evropska prestonica kulture. Pečuj je najprepoznatljiviji po proizvodnji svetski čuvene Žolnai keramike, interesantno je i da je krov novosadske Katedrale ukrašen pirogranitnom keramikom koja potiče upravo iz ovog bratskog grada.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović boravila je u dvodnevnoj poseti Lendavi, u okviru koje se sastala s predstavnicima ovog slovenačkog grada te posetila kulturne manifestacije koje se u njemu održavaju prvog septembarskog vikenda. Za razliku od prve poseta Lendavi pre dve godine, kada je akcenat bio na kulturi, navela je Marinković Radomirović, ova se odnosi se na vinsku proizvodnju i vina ovog kraja Slovenije, jer i Srbija odličnu ponudu vina i vinskog turizma i to je još jedna dodirna tačka za saradnju i razmenu iskustva, pre svega u oblasti turizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.