Poseta vili partizanke

VIDEO K9: Digitalna rekonstrukcija salona Jovanke Broz u okviru pratećeg programa izložbe "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" biće održana u petak, 12. avgusta, u Galeriji Matice srpske.

0
63

U okviru pratećeg programa izložbe “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” konzervatorka Galerije Matice srpske, Snežana Mijić, sutra od 19 časova predstaviće publici rad na rekonstrukciji prostora vile u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti supruga, a koja je prezentovana pomoću modula Virtuelna stvar nosti.

A kako je živela prva dama SFRJ ili drugarica Jovanka posle Titove smrti i dalje se nagađa u javnosti, od čijih očiju se i sama sklanjala poslednjih godina života. Nije poznato da li je imala neki novčani dodatak, kao ni zašto je odabrala da živi život u svojoj vili na Dedinju u „ilegali“, prema mišljenju mnogih, na način nedostojan figure koju je predstavljala u nekada velikoj zemlji.

Nikola Ivanović, autor izložbe i kustos GMS, objasnio je i zašto izložba nosi ime Partizanka i Fragonar i osvetlio nit koja spaja Jovanku Broz i francuskog slikara iz 18. veka.

Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” otvorena je u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture i može se pogledati u Galeriji Matice srpske do 28. avgusta.

FOTO/Galerija Matice srpske

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.