Poseta sunčanom Beogradu

VIDEO K9: Poseta ruskog predsednika Srbiji i danas je među glavnim naslovima brojnih domaćih i stranih medija, među kojima su i komentari o neoubičajeno sunčanom i toplom danu u Beogradu nakon ledenog talasa koji se, slučajno ili ne, poklopio sa dolaskom Vladimira Putina.

0
304

Kratak predah od snega i ledenih dana trajao je dva dana i poklopio se sa posetom ruskog predsednika Srbiji, tokom koje je je u Beogradu bilo prolećnih 15 stepeni, zbog čega su društvene mreže prepune komentara da je Putin sa sobom doneo sunce.

Ruski lider, prema utiscima novinara Komsomoljske pravde, dočekan je u carskom stilu, uz himnu Rusije pod crkvenim zvonom i uz artiljerijsku paljbu.

Vladimir Putin i njegov domaćin položili su vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944, a zatim i na Spomenik crvenoarmejcu, podignutom u čast ruskih vojnika palih za slobodu glavnog grada Srbije.

U palati Srbije Putina je dočekao poklon srpskog predsednika – Paša, štene šarplaninca. Paša je, prema pisanju sputnjika, najviše iznervirao kosovske Albance koji tvrde da je ta najstarija srpska rasa psa, u stvari albanskog porekla.

Aleksandru Vučiću predsednik Rusije uručio je orden Aleksandra Nevskog, odlikovanje koje su ranije poneli Miloš Obrenović i Nikola Pašić.

Putin nakon razgovora s Vučićem, između ostalog, izjavio da je jasan stav Rusije po pitanju Kosova, da se Moskva zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. „Ako smo zajedno, uvek pobeđujemo!“ – poručio je Putin srpskim građanima.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci Rusije na očuvanju integriteta i nezavisnosti naše zemlje i istakao da je veoma zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima.

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije, svečano je razmenjeno više od dvadeset potpisanih dokumenata o budućoj saradnji dveju zemalja, najavljeno višemilionsko investiranje u srpsku privredu, a obećana je i donacija od 5 miliona dolara za Hram Svetog Save na Vračaru.

Ne znamo kakve bi utiske ostavila poseta ruskog predsednika da je našu zemlju posetio par dana ranije ili na ovaj kišoviti petak, ali je u svakom slučaju gostovanje završio sinoć, malo posle 20 časova, kada ga je iz toplog Beograda ispratilo više od 100.000 građana, kojima se Putin ispred Hrama Svetog Save obratio rečima: „Hvala vam na prijateljstvu!“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.