Poseta studenata iz Banja Luke Skupštini AP Vojvodine

VIDEO K9: Studenti banjalučkog Fakulteta političkih nauka Univerziteta ovih dana su, okviru studijske prakse, u poseti našem gradu. Posetili su nekoliko gradskih i pokrajinskih institucija i ustanova, a danas su se upoznali i sa radom Skupštine Vojvodine.

562

Pokrajinski parlament uvek je otvoren za saradnju, a kao mesto na kome se donose važne odluke je posebno značajno za mlade ljude i studente koji se obrazuju na Fakultetu političkih nauka, istakli su domaćini u Skupštini Vojvodine.

„Važnost današnje posete ogleda se i u činjenici da studenti dolaze iz Republike Srpske sa kojom imamo dobru saradnju i sa kojom nas povezuju institucionalne, prijateljske i lične veze. U prilog tome ide i činjenica da smo nedavno doneli Odluku o obrazovanju Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske“, rekao je Damir Zobenica, potpredsednik Skupštine APV.

Studentima je tokom posete predstavljena Skupština AP Vojvodine, njene nadležnosti, aktuelni sastav, način organizacije rada i donošenja odluka, kao i neke od specifičnosti u radu, među kojima je i službena upotreba šest različitih jezika, a u razgovorima je bilo reči i o izbornom sistemu, simbolima pokrajine i drugim bitnim pitanjima od značaja za rad Skupštine.

“Posete smo organizovali u svrhu upoznavanja sa radom pokrajinskih institucija. Juče smo posetili Pokrajinsku vladu, zatim gradonačelnika Novog Sada, danas smo bili u Matici srpskoj, kao najstariju kulturno-istorijskoj instituciji srpskog naroda. Sada trenutno smo u Pokrajinskoj skupštini, cilj je upoznavanje sa radom Pokrajinskih institucija, još danas smo u Novom Sadu, sutra se vraćamo za Banja Luku. Zadovoljni smo posetom, malo nas vreme nije poslužilo, ali uspeli smo da se organizujemo”, rekao je Ljubinko Jović, predsednik Studentske organizacije Univerziteta iz Banja Luke.

U grupi studenata iz Republike Srpske su i njihove kolege iz Rusije koji studiraju na Fakultetu političkih nauka iz Banja Luke.

Studentima je prezentovana i bogata istorija nekadašnje Banovinske palate, kompleksa stvaranog skoro punu deceniju, po projektu čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, u kome su smešteni Skupštine Vojvodine i Pokrajinske vlade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.