Poseta komesara EU za proširenje Novom Sadu

VIDEO K9: Drugog dana tokom trodnevne posete Srbiji, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji popodne je u Novom Sadu obišao završne radove na Palati pravde.

0
15

Nakon jučerašnjih razgovora u Beogradu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle kojeg je izrazio nadu da će Srbija postati članica EU pre isteka mandata naredne Evropske komisije 2029. godine, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji danas je nastavio trodnevnu posetu našoj zemlji sastancima s najvišim zvaničnicima u Beogradu i, popodne, obilaskom završnih radova na Palati pravde u Novom Sadu i sinagoge u Subotici.

Da bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić koji je podsetio da je zgradau Sutjeskoj 3, koju danas koriste pravosudni organi u Novom Sadu, projektovana davne 1960. godine, kada je grad imao oko 100.000 stanovnika, a danas ih ima pola miliona.

Zgrada Palate pravde na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog, površine 10.578m2, zadovoljiće, prema rečima ministarke pravde Maje Popović, sve potrebe pravosudnih organa u Novom sadu.

Izmeštanje krivičnog odeljenja Osnovnog i Višeg suda i tužilaštava, kako je rečeno, trebalo bi da počene u septembru, najkasnije do kraja godine. Građani Vojvodine i Novog Sada, administrativnog centra pokrajine, zaslužuju jedno ovakvo zdanje koje će znatno olakšati i ubrzati rad pravosudnih organa, kazala je predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković.

Evropski komesar će sutra razgovarati sa predsednicom skupštine Srbije Anom Brnabić, a imaće i odvojene sastanke sa šefovima poslaničkih grupa vladajućih i opozicionih stranaka. Iz Srbije Varheji odlazi u Crnu Goru, gde će u četvrtak u Kotoru učestvovati na samitu lidera sa Zapadnog Balkana i predstavnika EU i SAD, na kojem će biti razmatrana realizacija Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je EU usvojila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.