Posebno krivično delo napad na prosvetare

VIDEO K9: Jučerašnja obustava rada prosvetnih radnika i protest ispred Skupštine Srbije rezultirala je obećanjem da će izmenom krivičnog zakonika prosvetari biti zaštićeniji od nasilja.

0
15

Hitna izmena Krivičnog zakonika i da se odredbe zakona koje važe za advokate odnose i na njih, bili su zahtevi prosvetara koji su juče obustavili nastavu u više od 700 škola širom Srbije i protestovali ispred sedišta Vlade Srbije.

Povod su bili nedavni slučajevi prebijanja nastavnika u Bačkoj Palanci i u Beogradu.

S predsednicima i predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama juče su razgovarale ministarke prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i pravde Maja Popović.

Na sastanku je dogovoreno da će u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde biti uvršteno posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika.

Ministarka prosvete je osudila svaki oblik nasilja i saglasila se da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim. Na sastanku je istaknuto da se pitanje nasilja može rešiti samo sinhronizovano i u saradnji svih institucija i pojedinaca u društvu.

Zahtev za zaštitu prosvetnih radnika uputili su Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.