Posao za građevince, zavarivače, kuvare

VIDEO K9: Krajem juna u Novom Sadu je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, bilo nešto više od 15.300 nezaposlenih sugrađana. Kako bi smanjili ovaj broj, Nacionalna služba će, do kraja godine, organizovati niz obuka za zanimanja atraktivna poslodavcima.

0
285

Nacionalna služba za zapošljavanje će, na osnovu iskazanih potreba poslodavaca, do kraja godine realizovati niz obuka za zanimanja sa srednjom stručnom spremom.

“U pitanju su obuka za fizičko-tehničko obezbeđenje sa licencom, obuka za knjigovođe i obuka za krojenje i šivenje, zato što se to negde pokazalo da privrednici sa ovog lokalnog tržišta rada teže mogu da nađu ovakve kadrove, tako da smo eto u cilju usklađivanja ponude i tražnje na tržištu rada ovim obukama želimo da popravimo tu sliku”, rekla je Đurđina Mačak, savetnica za kadrovsko zapošljavanje NSZ.

U Novom Sadu je trenutno na evidenciji NSZ i 17 nezaposlenih VII stepena obrazovanja- inženjera informacionih tehnologija i informatičara i 10 nezaposlenih lica VI stepena u ovim zanimanjima, kao i 40 nezaposlenih sa srednjim obrazovanjem iz neke od oblasti koje obuhvata IT sektor.

Ipak, nezaposleni stručnjaci iz IT sektora ne ostaju dugo na listama NSZ, a poslodavcima su, pored njih, za zapošljavanje interesantne i neke druge stručne spreme.

“Građevinski radnici, turistički radnici, ugostiteljski, zatim sve vrste zanata, dakle kuvari, konobari, zavarivači, bravari, magacioneri, tako da je nekako akcenat najviše na zanimanjima sa srednjom stručnom spremom, III i IV stepen stručne spreme,a od zanimanja sa višom i visokom školom, traženi su nam lekari specijalisti, profesori nemačkog, fizike i matematike, elektro-inženjeri i mašinski inženjeri su najviše traženi”, navela je Mačak.

Broj nezaposlenih na evidenciji NSZ u Novom Sadu nastavlja da se smanjuje, tvrdi Mačak i na kraju juna ove godine u Novom Sadu je registrovano 15.308 nezaposlenih sugrađana, što je, prema njihovim podacima, za oko 17 procenata manje u odnosu na isti period prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.