Posao u nemačkom zdravstvu

VIDEO K9: Danas ističe prvi od tri konkursa koliko će ih ove godine biti raspisano za posao medicinskih sestara i tehničara u Nemačkoj.

86

Nacionalna služba za zapošljavanje i nemačka organizacija GIZ kroz projekat “Triple Win” ove godine raspisuju tri konkursa za posao medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj.

Projekat sarađuje sa više od 200 poslodavaca u Nemačkoj i svi oni su u obavezi da potpisivanjem ugovora garantuju zaključivanje radnog odnosa državljana Srbije pod istim uslovima kao i za građene koji već rade u toj zemlji.

Srbija, prema rečima direktora NSZ, od 2013. godine ima zaključen bilateralni sporazum sa nemačkom agencijom za zapošljavanje kojime je definisano organizovano upućivanje zaposlenih u tu zemlju.

“Ovo nije veliki broj lica koja preko Nacionalne službe odlaze u Nemačku i ne treba da nas zabrinjava. Treba da zabrinjava onaj broj koji odlazi neorganizovano i za koji mi nemamo nikakve podatke. Mi godišnje preko tog sporazuma, gde Nacionalna služba direktno posreduje, imamo nešto više od 100 do 120 upućenih lica, ali ti zaposleni nemaju nikakvih problema, imaju ista prava koja su garantovana i nemačkim državljanima, dakle to je nešto što i jeste tekovina EU, da migracije ne možemo potpuno sputavati. Možemo ih kontrolisati i mi na ovaj način, zapravo i kontrolišemo migracija. Dok god je na snazi ovaj sporazum mi na neki način moramo poštovati te odredbe kada se pojavi inicijativa nemačke strane”, naveo je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prvi konkurs istekao je danas, a novi će biti raspisani od 18. marta do 17. aprila, a potom i od 5. avgusta do 25. septembra.

Prijave se podnose preko Nacionale službe za zapošljavanje, a glavni uslov za kandidate je završena četvorogodišnja medicinska škola, dok poznavanje nemačkog jezika za ulazak u projekat nije neophodno.

U saopštenju GIZ-a je navedeno da bi kandidati trebalo da imaju i minimum šest meseci iskustva, u poslednjih pet godina, kao i da se zbog otežanog procesa nostrifikacije diploma prekvalifikanti ne primaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.