Posadi svoj hlad

VIDEO K9: Vikend za nama obogatio je specijalni rezervat prirode Bagremara u bačkopalanačkoj šumi sa više od 50 stabala belog jasena. Reč je o akciji „Posadi svoj hlad“, koju širom Srbije organizuje NVO Zeleni razvojni centar, koju su realizovali članovi udruženja Festivala ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci.

0
70

Vodeći se poslovicom „Ko posadi jasen, pratiće ga sreća do kraja života“, članovi udruženja Festivala ekološkog pozorišta (FEP) u Bačkoj Palanci posadili su više od 50 sadnica belog jasena u specijalni rezervat prirode Bagremara, u okviru akcije “Posadi svoj hlad” NVO Zeleni razvojni centar.

S obzirom da je Vojvodina sa samo 6,5 odsto površina šume jedna od najmanje pošumljenih regija u Evropi, kampanje poput ove su važne da bi se skrenula pažnju na problem seče šuma, kažu u FEP-u.

Dodaju da je na nivou čitave Srbije pošumljenost samo 27 odsto, te da do 2050. godine ona treba da pređe 40 odsto, kako bi bili ispunjeni evropski standardi.

Osim FEP-ovaca, nova pluća našem gradu, ali i susednim opštinama Baču i Bačkom Petrovcu, daće više od 100 njihovih žitelja, koji su prethodnih dana svoje sadnice belog jasena preuzeli od FEP-ovih volontera u Slovačkom domu u Bačkoj Palanci.

Beli jasen je autohtona evropska vrsta iz porodica maslina, brzorastuća vrsta koja se uspešno razmnožava. Bezbedno je i za gradsku životnu sredinu, jer je tvrdo i elastično, pa ne strada tako lako ni od jakih vetrova. Osim što pročišćava vazduh, beli jasen je medonosno listopadno drvo, posebno važno za pčele.

Sadnice belog jasena za akciju „Posadi svoj hlad“, njih 10 hiljada za čitavu državu, donirala je kompanija Air Pollution Solutions.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.