“Poruke sa zidova” Sinagoge

VIDEO K9: Grafiti na zidovima predstavljaju odraz kulture jednog vremena, ali njihove poruke oslikavaju istorijske trenutke u kojima su nastale. Takve "Poruke sa zidova" Sinagoge u Novom Sadu pretočene su u knjigu čija je promocija večeras u Klubu Jevrejske opštine u našem gradu.

0
25

Klub Jevrejske opštine Novi Sad priredio je izložbu i promociju knjige pod nazivom „Poruke sa zidova“, autora Marije Silađi, Antala Silarda i Olge Andraši.

Ova impresivna knjiga posvećena novosadskoj Sinagogi značajna je kako za Jevreje koji žive u Novom Sadu, tako i za sve sugrađane, navode u Jevrejskoj opštini Novi Sad, a bavi se istraživanjem porekla grafita na zidovima hramova i priča o njihovim autorima.

Mirko Štark ističe da je knjiga deo jednog velikog projekta, čije stvaranje je trajalo skoro dve godine i dodaje da iza ovog dela stoji veliki istraživački poduhvat.

Knjiga koja je prethodila „Porukama sa zidova“ bila je posvećena Crkvi imena Marijinog, dok je ova namenjena novosadskoj Sinagogi.

Štark ističe da je ova knjiga značajna zato što se deo istorije novosadskih Jevreja i, kako novodi, ne samo njih, nalazi na zidovima Sinagoge. Poruke sa zidova novosadskih hramova su, zaključio je Štark, zapravo deo istorije ljudi koji su živeli na ovim prostorima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.