Poruke sa savetovanja na Zlatiboru

VIDEO K9: Povećanje i produktivnost poljoprivredne proizvidnje, pre svega biljne, kao i zaustavljanje njenog pada, cilj je stručnjaka sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji su predočili na 57. Savetovanju agronoma i poljoprivrednika Srbije.

0
70

Poljoprivredni proizvođači očekuju veću efikasnost i povoljnu zakonsku regulativu kao i primenu postojećih propisa, od upotrebe sertifikovanog semena, praćenja zaštite bilja do adekvatnih uslova vezanih za skladišni prostor, neki su od zaključaka 57. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije održanog na Zlatiboru od 30. januara do 3. februara, rečano je danas na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad koji organizuje taj događaj.

Za savremenu proizvodnju semena potreban je i novi zakon koji bi reguliosao ovaj sektor, istakla je prof. dr Dragana Latinović, predsednica UO Instituta.

Proizvođači takođe traže da pri otkupu pšenice ona bude razvrstvana po kvalitetu i tako im plaćana, kazala je Latinović.

U pogledu povećanja tržišne sigurnosti, poljoprivredni proizvođači imaju, kako je rekla, potrebu za većim angažovanjem komorskog sistema Ministarstva trgovine i poljoprivrede te da bi funkcionisanje javnih skladišta i kompenzacionog fonda bilo korisno.

Poljoprivredni proizvođači predložili su Ministarstvu i da uskladi domaće mere podsticaja u ratarstvu sa merama koje se nalaze u okruženju kako bi bili konkurentni na tržištu, a kada je reč o podsticajima, najvažnije im je da oni stižu na vreme, pre perioda setve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.