Poručivanje ribolovačkih dozvola u toku

VIDEO K9: Počelo je poručivanje za štampu ribolovačkih dozvola za sledeću godinu. Međutim, cene dozvola su problem sa kojim se susreću u Ribolovačkom Savezu Vojvodine.

389

Posle višemesečnog iščekivanja dozvola, dobra vest da je došlo vreme poručivanja dozvola za sledeću godinu dočekala nas je u Ribolovačkom Savezu Vojvodine.

Međutim, iskrsao je novi problem. Ministarstvo još uvek nije odredilo cenu dozvola i, kako navodi Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine, ne očekuju da će dozvole biti spremne na vreme.

“Ja, ipak, sumnjam da će te dozvole stići na vreme, bez obzira što će sada biti poručene, to ne znači ništa. S obzirom da je u ribolovačkim područjima južno od Save i Dunava kojima upravlja Ministarstvo tek završen konkurs, a procedura dodela tih ribarskih područja je veoma dugotrajna, sumnjam da će to moći da se završi ove godine. Da li će se štampati dozvole samo za Vojvodinu, odnosno za korisnike iz Vojvodine, ne znam, to će morati ministarstvo da odluči, pošto je Zavod za izradu novčaica najskuplja štamparija na svetu, postavlja određene uslove da ministarstvo mora dati garancije za poručene dozvole”, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, veliki problem je i to što je prodaja dozvola dramatično opala, pa od prošlogodišnjih 8.000 poručenih, prodato je oko 3.500, zbog čega će ove godine biti poručeno 5.000. Ovoliki pad korisnika dozvola na ribolovačkim vodama Vojvodine ne bi trebalo da je cilj Uprave, smatra Jovanović, jer bi, kako je rekao, čovek trebalo da slobodno vreme provodi u prirodi, na vodi i dobro se odmori, što kod nas nije slučaj iz više razloga.

“Prvo, što imamo te preskupe dozvole, jedinstvene, koje Vojvođanima daju mogućnost da pecaju na Ibru, na Moravi, Nišavi, Drini, a isto tako tim ljudima sa juga Srbije daju mogućnost da pecaju na Dunavu, Savi, Tisi,a  što bi dobrodošlo kada bi naše društvo bilo jedno 50 puta bogatije. Mogućnost jedinstvene dozvole ne koristi, odgovorno tvrdim, ni jedan ribolovac u Republici Srbiji”, rekao je Jovanović.

Prema rečima Jovanovića, ribolovci na pecanje u poslednje vreme idu biciklom. Za gorivo imaju finansija tek za okolinu do oko 10 km. Iz tog razloga lakom izmenom zakona moglo bi da se dođe do rešenja problema, propisivanjem korisničke dozvole koja bi bila barem za 30 posto jeftinija, pa bi se povećao i broj ribolovaca, poručio je Jovanović.

Što se pecanja tiče, kaže da je bela riba ušla u priobalje i da sugrađani udicu mogu zabaciti u Petrovaradinu.

“Bela riba je ušla u priobalje, u dunavce, konkretno u Petrovaradinu, može se upecati nešto meleza, nešto bele ribe, štuka. Nažalost Aradac na koji smo mi navikli da pecamo, imamo ove moćne i vrlo pametne korisnike koji su zabranili pecanje u tim delovima reke Tise, tako da se tamo ne sme ići, a jezero Svetićevo, pa i kanal kod Novog Sada, uz dozvolu naravno, daje relativno dobre rezultate u ulovu štuke”, kazao je on.

Jovanović navodi da je ipak pecanje ono što je važno i poručuje ribolovcima – štapove u ruke i na pecanje!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.