Portret Mine Karadžić u Galeriji Matice Srpske

VIDEO K9: Portret Mine Karadžič bila je tema današnjeg predavanja u Galeriji Matice srpske u okviru programa "170 godina, 170 naših priča i 170 vaših dana", koji predstavlja kratke stručne priče o određenim umetničkim delima koja se nalaze u stalnoj postavci.

0
793

Tema o kojoj je danas govorila Jelena Ognjanović, kustoskinja Galerije, zainteresovanim posetiocima je grafički portret Mine Karadžić, kćerke Vuka Karadžića, koja je živela sredinom 19 veka.

Mina je bila veoma obrazovana, osim srpskog govorila je francuski, engleski, nemački i italijanski jezik, bavila se slikarstvom i književnošću i prva je prevela očeve pripovetke na nemački jezik, što je ujedno bio prvi prevod Vukovih pripovedaka na neki strani jezik.

“Mina Karadžić je ovde prikazana u svojim mladalačkim danima, obučena je u srpsku narodnu nošnju. Njen pogled i čednost ukazuju na njenu mladolikost i lep mladalački život. Ona ježivela u Beču i tamo je odlazila na razne narodne balove i često plesala srpsko kolo, što je isto zanimljiva informacija. Ali se tokom svog života u jednom trenutku preselila u Beograd, gde se udala za dotičnog Vukomanovića, sa njim je živela i imala jednog sina Janka, koji je živeo vrlo kratko, tako da nakon njene smrti i smrti njenog sina nema više potomaka porodice Vuka Karadžića”, rekla je Ognjanović.

Predavanja se održavaju povodom obeležavanja jubileja, 170 godina postojanja Galerije Matice srpske.

“Ono što je bila naša ideja je da kroz ovu kratku formu publici i svim zainteresovanima predstavimo našu kolekciju na jedan simpatičan i zanimljiv način, a uz to da to bude svakodnevno u 12 i 18 sati, tako da publika koja možda više voli prepodnevne ili popodnevne tremine može da dođe da učestvuje u ovome”, navela je Ognjanović.

Nove, jedinstvene kustoske i konzervatorske priče u Galeriji Matice srpske Novosađane očekuju svakog dana do kraja ove godine u dva termina – od 12 i 18 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.