Porodiljama najmanje minimalac

VIDEO K9: Naknada za porodiljsko odsustvo ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene na dan otpočinjanja tog odsustva, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Poslanici su juče usvojili i predlog da ovaj zakon, zbog posebnog društvenog interesa, na snagu stupi danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osam dana po njegovom objavljivanju kako je to uobičajeno.

0
34

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom prema kojima mesečni iznos naknade za porodiljsko odsustvo ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović rekao je ranije, obrazlažići izmene ovog zakona, da svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva ostvaruje naknadu zarade koja ne može biti manja od minimale zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva, ukoliko u posmatranom periodu ima evidentirane osnovice makar ijednom na koje su plaćeni doprinosi za primanja koja imaju karakter zarade.

Zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odsustva sa rada radi posebne nege deteta može da koristi naknadu zarade za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete, a pravo na posebnu negu deteta može da traje do pete godine života deteta.

Dmitrović je rekao da žena koja je poljoprivredni osiguranik može da ostvari pravo na ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, pri čemu će se za obračun naknade uzimati osnovica na koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta.

On je naveo i da će ova odredba biti primenjivana retroaktivno od 8. maja 2021. godine. Žena koja samostalno obavlja delatnost ili je angažovana po osnovu fleksibilnih oblika rada , ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu, autorskog ugovora ili je poljoprivredni osiguranik i ima bolesno dete za koje je nadležna komisija dala mišljenje, može da koristi, pored prava na ostale naknade na osnovu posebne nege deteta, i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete.

Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji moći će da ostvare naknadu zarade u visini do pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.