Porodila se partnerka predsednice Vlade Srbije

Životna partnerka Ane Brnabić, po zanimanju lekarka, dobila je sina. Ovo je prvi takav slučaj u istoriji, kažu iz kabineta predsednice Vlade Srbije.

195

Premijerku Anu Brnabić kritikovali su LGBT aktivisti da nije uradila dovoljno za prava gej populacije u Srbiji. 

Partnerka srpske premijerke Ane Brnabić rodila je dečaka, a iz njenog kabineta kažu da je ovo prvi takav slučaj u istoriji.

Majka deteta Milica Đurđić i beba koja će se zvati Igor su „dobro”, navodi se u saopštenju poslatom Agenciji Frans Pres.

Brnabić, 43, prva je žena, ali i prva gej osoba na položaju predsednice vlade Srbije. Imenovana je u junu 2017. godine.

Njeno imenovanje izazvalo je brojne komentare u Srbiji, ali i regionu, gde se većinom ne priznaju istopolni brakovi.

„Ana Brnabić je jedna od prvih premijerki čija se partnerka porodila dok je ona na funkciji… i prva na svetu čija se partnerka porodila u istopolnom paru”, rekli su iz njenog kabineta za agenciju AFP.

Milica Đurđić, koja radi kao lekarka, zatrudnela je veštačkom oplodnjom, a sa premijerkom se navodno upoznala u jednom baru u Beogradu.

U Srbiji je homofobija česta pojava. Ustav zemlje eksplicitno definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, a LGBT građanska partnerstva nisu zvanično priznata.

Istopolnim parovima je zabranjeno da usvajaju decu, iako samci imaju pravo na usvajanje, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Srbija ima nekoliko zakona kojima se bori protiv diskriminacije, nejednakosti i govora mržnje, ali aktivisti tvrde da se ne čini dovoljno da bi se ta prava suštinski povećala ili sprovela.

Kritičari Ane Brnabić tvrde da ona nije učinila dovoljno da poboljša prava LGBT osoba.

Na gej paradi u Beogradu 2017. godine, odbila je da kaže da li želi da se u Srbiji legalizuju istopolni brakovi.

Svi se sećaju Parade ponosa 2010. godine u Beogradu koja se završila nasiljen na ulicama grada. Događaj je nakon toga godinama bio otkazivan

Građani Srbije burno su reagovali na vest da se porodila partnerka premijerke. Većina joj je srdačno čestitala, ali su mnogi ukazali na probleme LGBT zajednice u Srbiji – nemogućnost usvajanja dece, nasilje i homofobiju. (Kompletan tekst na BBC.com)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.