Poroci opstaju među mladima

VIDEO K9: Poroci među novosadskim srednjoškolcima na skoro istom su nivou kao i pre pet godina, pokazuju preliminarni rezultati anketnog istraživanja koje je Institut za javno zdravlje Vojvodine u decembru sproveo nad učenicima prvih razreda u 19 srednjih škola i gimnazija.

0
715

Istraživanje je sprovedeno primenom baterije pitanja iz anketnog upitnika za „Evropsko školsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima“, uz odobrenje Etičkog odbora Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u 19 srednjih škola i gimnazija u Novom Sadu, Futogu i Sremskim Karlovcima, obuhvativši 65 razreda i 1.236 učenika, od kojih 550 mladića i 673 devojke.

“Osnovni podaci kada je u pitanju upotreba duvanskih proizvoda jeste da samo 40% mladih uzrasta 15,5 godine, je reklo da nikad u životu pelilo cigaretu. Svakodnevnih pušača je oko 16, 6 posto, Interesantno je da nešto malo više ima devojčica nego dečaka, ali ta razlika nije statistički značajna. Takođe je ovog puta, prvi put, na reprezentativnom uzorku Novog Sada utvrđeno kolika je prevalencija upotrebe nekih novih duvanskih proizvoda poput E cigareta, ili primer nargila. Primećeno je da recimo 20% ispitanika je probalo E cigarete i vodenu lulu, koje se inače u našoj sredini isključivo, misli se na vodenu lulu ili nargilu, koristi u određenim ugostiteljskim objektima”, rekla je rekla je doc. dr Snežana Ukropina, specijalista socijalne medicine.

Upitnik je, osim o upotrebi duvana, sadržavao i pitanja koja su se ticala različitih obrazaca upotrebe nelegalnih droga, alkohola, kao i interneta, igranja igrica i kockanja. Najčešće zloupotrebljavane droge među mladima ovog uzrasta jesu kanabis, odnosno marihuana, ekstazi i sredstva za smirenje,

“Pri tome je zloupotreba marihuane „ikad u životu“, to je takozvana celoživotna prevalencija, iznosila nešto manje od 12% kod mladih ovog uzrasta, kada su u pitanju inhalacioni nešto manje od 5%, 4, 4 i slično i ekstazi, dok su sredstva za smirenje nešto malo više od 7% prisutna kod devojaka, nešto malo manje kod mladića i ukupna prevalencija njiove upotrebe je 5,9%”, precizirala je dr Ukropina.

Obrazci u ponašanju koji mogu prouzrokovati zavisnost od tog ponašanja su i upotreba interneta i socijalnih mreža, što je prvi put evaluirano u jednom reprezentativnom uzorku u ovoj uzrasnoj grupi.

“Primećeno je da se prosečno koristi 6 dana u nedelji internet od strane mladih ovog uzrasta , a devojke nešto više društvene mreže, prosečno 4 dana i više u toku nedelje. Ono što nas je posebno zanimalo jeste koliko njih se kockalo za novac u poslednjih 12 meseci i tu imamo prvi put podatak da je 8% njih izjavilo da su se kockali dva do četiri puta mesečno i češće, pri tome dečaci naravno češće od devojčica, značajno češće”, navela je ona.

Što se alkohola tiče, u ovom uzrastu ga nije probalo svega 26% mladih, a kod ostalih je najčešće prisutno takozvano vikendno pijenje ili pijenje u jednoj prilici, pijenje pet ili više pića prilikom izlaska.

Dr Ukropina upozirila je da se radi o izuzetno rizičnom obrascu koji ne samo može da izazove akutno trovanje i eventualno smrt, već i opsežnije i socijalne posledice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.