Porfirije: Svaki rat je poraz čoveka

VIDEO K9: Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije istakao je danas u Vaskršnjoj poslanici da se moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini napomenuvši da je rat poraz svakog čoveka.

0
40

Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“, poručio je patrijarh Porfirije u povodom Vaskrsa, koji SPC i vernici slave u nedelju, 24 aprila.

Porfirije je istakao da se „plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama“.

“Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sistre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju. Veliki Apostol Pavle podseća: Bog je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome”, rekao je patrijarh Porfirije.

Sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, kazao je Porfirije, i pozvani da budemo jedno.

“Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove”, poručio je on.

Porfirije je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji kojima je poručio da će „njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada“, kao i da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija „duhovna i nacionalna kolevka“ Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.