Porfirije: Božić je praznik domaćeg ognjišta

VIDEO K9: Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je Božićnu poslanicu vernicima SPC u kojoj ih je pozvao da predstojeći praznik provedu u domaćoj atmosferi, ali i upozorio na položaj Srba na Kosovu i Metohiji te pozvao na zaustavljanje sukoba u Ukrajini.

0
51

Hristovo rođenje je oduvek i od svih poštovano kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline, naveo je u svojoj Božićnoj poslanici vernicima poglavar SPC patrijarh Porfirije i posvao ih da u predvečerje radosnog Praznika dočekuju rođenje Bogomladenca u domaćoj atmosferi uz badnjak, rasutu slamu i sve ostalo što podseća na skromnu pećinu u kojoj je On rođen, a ne, kako je rekao, po ulicama i trgovima “na polupaganski način u polupijanoj atmosferi”.

Patrijarj je upozorio i na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, na kako je naveo “našoj zavetnoj rodnoj zemlji” te podsetio sve nadležne činioce da i za njih treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu, da lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena.

U svom obraćanju pozvao je i na zaustavljanje, prema njegovim rečima, “tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba” koji je svakodnevno podstican spolja. Patrijarh je upozorio i na one koji “dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrednostima” ističući da “to znači da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, ne namećući svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu”.

Takođe je pozvao i da deca budu odgajana “u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću”.

Čestitajući Božić i Novu 2023. godinu, kako ističe, dobrote Gospodnje, patrijarh je u Poslanici SPC poželeo svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz sveradosni božićni pozdrav:”Mir Božji Hristos se rodi”!

Srpska pravoslavna crkva saopštila je danas da će patrijarh Porfirije posetiti Pećku Patrijaršiju i Eparhiju raško-prizrensku u “skladu sa svojim programom i nahođenjem”, kao i da će, po unapred utvrđenom programu, praznik rođenja Isusa Hrista, u ponoć, služiti svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.