Poražavajuća statistika dečjih brakova

VIDEO K9: Zvanični podaci pokazuju da je samo ove godine u Srbiji zaključeno 60 dečjih brakova, koji se najviše vezuju za romsku zajednice. Dečji brakovi su osnovno kršenje ljudskih prava i budućeg rasta i razvoja te dece, rečeno je u petak na konferenciji posvećenoj ovom fenomu i njegovoj preventivi, koju organizuje Ekumenska humanitarna organizacija.

0
34

Maloletnički brakovi mnogo su učestaliji fenomen među romskom populacijom, a ovaj problem pogađa kako Srbiju tako i zemlje regiona. Upravo ovaj fenomen sa fokusom na teritoriju Vojvodine, bio je tema konferencije u organizaciji Ekumenske humanitarne organizije.

Predstavnici Porakrajinske kancelarije za inkluziju Roma na skupu su istakli da su poslednja istraživanja o maloletničkim brakovima među romskom zajednicom krajnje poražavajuća.

Iz Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu navode da je samo ove godine, prema zvaničnim podacima, evidentirano 60-oro dece koja su žrtve dečjeg braka i što je itekako zabrinjavajući podatak.

Projekt koji sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija za cilj ima pre svega prevenciju ranih brakova, obrazovanje romske zajednice i njihova mobilnost.

Dečji brakovi su, zaključeno je na konfereciji, pre svega prerani za sve ono što se u braku dešava, predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava i ogromna su prepreka za budući
rast i razvoj dece koja prerano stupaju u bračnu zajednicu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.