Poraz Orbana u Budimpešti, topi se apsolutna vlast

Kandidat podržan od nekoliko opozicionih stranaka Gergelji Karačonji izabran je za gradonačelnika Budimpešte na lokalnim izborima u Mađarskoj pošto je pobedio aktuelnog prvog čoveka glavnog grada, kandidata vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana.

89

Posle 74 odsto prebrojanih glasova na izborima u Budimpešti, Karačonji ima 50,1 odsto glasova, a kandidat Fidesa Ištvan Tarloš 44,8 odsto, navode lokalni mediji i dodaju da je dosadašnji gradonačelnik pozvao rivala i čestitao mu na pobedi.

Prema projekcijama, opozicione stranke bi trebalo da pobede u desetak od 23 najveća grada, dok su na lokalnim izborima 2014. godine pobedile u svega tri.

Izlaznost je bila oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odziva birača na lokalnim izborima u Mađarskoj od obnove demokratije 1990. godine.

Analitičari očekuju da Orban koji je vodio Fides do ubedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, uprkos ovim razočaravajućim rezultatima, nastavi sa tvrdim stilom koji uključuje antimigrantske politike, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko kabineta premijera. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.