Porast broja pretnji novinarima u Vojvodini

VIDEO K9: Zbog učestalih pretnji koje doživljavaju novinari u Vojvodini i Novom Sadu, Stalna radna grupa za bezbednost novinara u petak je održala vanrednu sednicu u Novom Sadu. Nedostatak efikasne zaštite, koju, kako je rečeno, prvenstveno treba da obezbede policija, tužilaštvo i sud i dalje su glavni problem za one koji doživljavaju pretnje zbog svog objektivnog izveštavanja.

0
11

Vanredna sednica Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u organizaciji ANEM-a, održana je u petak u Novom Sadu jer je, prema rečima organizatora, upravo u našem gradu bilo najviše ugrožavanja bezbednosti novinara.

Pretnje novinarima, koje su učestale i ne prestaju, zabeležene su i u Inđiji, Staroj Pazovi, Somboru, a nedostatak efikasne zaštite, dodatno uznemirava novinarsku zajednicu.

Veran Matić iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara je konstatovao da su u fokusu sve više novinarke i novinari zbog svog objektivnog i balansiranog izveštavanja, jer se ono ne uklapa u verziju koju određene ekstremističke grupe žele da nametnu putem svojih kanala na društvenim mrežama ili kroz, kako je naveo, kvazi medijsku strukturu. Ako se društvo i dalje bude radikalno polarizovalo, objektivnost i balansiranost sve češće će biti meta te je veoma važno sprečiti taj scenario koji direktno ugrožava bezbednost i u samoj zemlji i očuvanje javnog interesa.

Dinko Gruhonjić je od 2016. godine, od kada se vodi evidencija Više javno tužilaštvo, prijavio jedanaest slučajeva pretnji i drugih ugrožavanja bezbednosti, od kojih je samo jedan pravosnažno rešen i to je duga istorija nekažnjivosti pretnji koja je vodila eskalaciji napada koju danas i doživljava. Podsetimo, u martu je Gruhonjić, zbog montiranog snimka od prošle godine u kojem je njegova izjava izvučena iz konteksta, ponovo suočen sa uvredama, napadima, presretanjem na ulici, ispisavnjem grafita na ulazu zgrade u kojoj živi. Osudu i hajku Gruhonjić je pretrpeo i od tabloida i od političara, a grupa mladih, koja ga je takođe osudila, tražili njegovu ostavku sa mesta profesora fakulteta.

Gruhonjić je izjavio i da, ni nakon tri nedelje, MUP još uvek nije izvršilo procenu bezbednosti za njega i za novinarku Anu Lalić, koja je takođe bila meta napada, a trenutno im je dodeljeno jedino privatno obezbeđenje preko Evrpopske federacije novinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.