Poranila berba grožđa

VIDEO K9: Berba grožđa poranila je oko dve nedelje zbog ćudljivih veremenskih uslova koji su vladali ovog leta, što bi moglo uticati i na kvalitet ovogodišnjeg roda, kažu stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

0
338

Hladan početak godine uslovio je kasnije buđenje vegetacije u vinogradima, a neobični vremenski uslovi pratili su vinogradare i tokom leta, kada je čokotima sunce bilo najpotrebnije kako bi napunili svoje grozdove, podsećaju stručnjaci Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

“Visoke temperature u aprilu i maju mesecu su ubrzale životne procese čokota i kada je došlo do sazrevanja, ono je počelo znatno ranije nego prošle godine, što se na kraju i u berbi i videlo. Berba je ove godine bar dve nedelje ranije počela nego prošle godine, iako je u julu bilo padavina odnosno kiše, to nije usporilo fiziološke procese i to je rezultovalo da na kraju berba bude i znatno ranija”, rekao je profesor dr Predrag Božović.

Kvalitet i prinosi grožđa, prema rečima Božovića, zavisiće od mesta na kojem se vinograd nalazi i, naravno, od sorte vinove loze.

“Na primer, kod grašca, odnosno italijanskog rizlinga, bili su nešto viši prinosi u odnosu na prošlu godinu. Kod nekih stonih sorti ove godine je bilo primetno oštećenje bobica, možda od bolesti pepelnice, koja nije preventivno suzbijena, a zatim i od ovog insekta drezofila, zatim usled suše insekti, kao što su pčele i ose su nastavile da koriste slatki sok iz bobica i izazvale su oštećenja što je kod stonih sorti, čije se grožđe koristi za jelo u svežem stanju, doveli su do oštećenja i samim tim do kvarenja kvaliteta grožđa i opadanja prinosa odnosno vrednosti proizvodnje”, istakao je prof. Božović.

U vinogradima se trenutno pivodi kraju berba sorti koje imaju kasnije vreme sazrevanja, a zatim sledi priprema za novu sezonu, uređenje vinograda i primena neophodnih agrotehničkih mera.

“Nakon opadanja lišća već vinogradari mogu da krenu sa poslovima rezidbe, jesenje obrade zemljišta, đubrenja, ne napamet, nego na osnovu hemijskih analiza poznavanja zemljušta potreba sorte i svi oni radovi da se izvedu ukoliko, naravno, vreme u toku jeseni i zime to i dozvoli da se spremno krene u novu vegetaciju”, kazao je prof. Božović.

Lepo vreme koje najavljuju meteorolozi tokom jeseni, naveo je dr Božović, dozvoliće biljkama da nakupe dovoljno rezervnih materija i da se pripreme za mirovanje i dobro podnošenje niskih temperatura tokom zime.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.