Popularan uzgoj organske hrane

VIDEO K9: Visoka početna ulaganja i zahtevni administrativni postupci glavne su prepreke sa kojima se susreću proizvođači organske hrane u Srbiji, rečeno je, između ostalog, na online konferenciji pod nsazivom „Kako unaprediti razvoj organske poljoprivrede na lokalu“. Veb konferenciju je organizovao NALED u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Agro klasterom iz Novog Sada, u cilju prevazilaženja prepreka koje ometaju intenzivniji razvoj organske proizvodnje u našoj zemlji.

0
22

Ove godine su zahtevi proizvođača organske hrane za subvencijama dvostruko nadmašili iznos sredstava opredeljenih u republičkom budžetu, što govori o velikom interesovanju poljoprivrednika da se uključe u ovaj vid proizvodnje, ali i potrebi da se u njihovo podsticanje uključe i lokalne samouprave, saopšteno je nakon onlajn konferencije „Kako unaprediti razvoj organske poljoprivrede na lokalu“.

Organskim proizvođačima pomoć je najpotrebnija na samom početku, kada ulaze u proces konverzije zemljišta i sticanja sertifikata, a taj period može da traje i do tri godine, u zavisnosti od vrste proizvodnje, rekla je Jelena Milić, rukovoditeljka Grupe za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede.

Subvencije za biljnu organsku proizvodnju su trenutno četiri puta veće u odnosu na konvencionalnu, a za stočare su više za 40%. Površine pod organskom proizvodnjom su poslednjih 10 godina povećane 236 posto, ali su tek na 0,6% od ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta, precizirala je Milić.

Na skupu je istaknuto da su visoka početna ulaganja i zahtevni administrativni postupci glavne prepreke sa kojima se proizvođači organske hrane susreću.

Grad Novi Sad je primer lokalne samouprave koji je strah od isplativosti ulaganja rešio refundiranjem kompletnih troškova za proces sertifikacije i kontrole, kao i podrškom za nabavku semena, zaštitne opreme, edukacije i promocije, za šta je u ovoj godini izdvojeno pet miliona dinara. Sličan pristup najavile su i druge lokalne samouprave poput Kruševca i Dimitrovgrada.

Istaknuto je i da su administrativni zahtevi u  stočarstvu značajno veći u odnosu na biljnu proizvodnju, kao i da je potrebno podsticati grupnu sertifikaciju proizvođača kako bi se što veći broj poljoprivrednika uključio u organsku proizvodnju.

Oko 90% naše organske proizvodnje namenjeno je izvozu, a vrednost plasmana u inostranstvo je gotovo 30 miliona evra. Na vebinaru je najavljeno donošenje novog zakona o organskoj proizvodnji tokom sledeće godine, a u planu je da se omogući refundiranje troškova sertifikacije za izlazak na tržište EU, uz mogućnost proširenja i na tržišta SAD i Japana.

U Srbiji najzastupljenija je proizvodnja organskog voća (malina, koncentrat jabuke i kupina), žitarica (kukuruz i pšenica) i industrijskog bilja (soja i suncokret), kao i živine i ovaca.

U odnosu na 2012. broj proizvođača je povećan sa 1.000 na 6.260, ali je samo njih 534 sertifikovano dok su ostali kooperanti.

Novim Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji donetim u julu ove godine prvi put je regulisana mogućnost proizvodnje organskih vina u Srbiji, a proširena je i lista sredstava za zaštitu i ishranu bilјa u skladu sa propisima EU, što će olakšati proizvodnju u oblasti koja ne dozvoljava upotrebu hormona i GMO, kao i strogo ograničenu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i antibiotika.

Veb konferenciju je organizovao NALED u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Agro klasterom iz Novog Sada, u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj, koji podržava USAID, u cilju prevazilaženja prepreka koje ometaju intenzivniji razvoj organske proizvodnje u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.